Bespravna gradnja na Braču: Tvrtki Mariborske nadbiskupije 50 tisuća kuna kazne, investitorima uvjet!

Ilustracija: seebiz.eu

U SPLITU je nepravomoćno okončana afera Junče ravan, koja je na optuženičku klupu dovela investitore Mateju Vidnar i Ivana Kapetanovića te njihove tvrtke Sole orto d.o.o. i Caballus-net d.o.o. Slučaj bespravne gradnje na Braču bio je prilično medijski popraćen s obzirom da je Kapetanović svojedobno trebao postati vlasnik Slobodne Dalmacije, dok je Sole orto d.o.o. zapravo tvrtka Mariborske nadbiskupije za poslove u Hrvatskoj, o čemu se već dosta pisalo.

Kapetanović je projekt vrlo ambiciozno zamislio. Kanio je napraviti Kraljevstvo maslina, vrhunski resort namijenjen elitnoj klijenteli. Slovenski partner tek je naknadno isplivao. Problem je ispao što se s realizacijom krenulo bez potrebnih dozvola. Malo se požurilo...  

Gradili bez građevinske dozvole

Sutkinja Ivana Bilušić osudila je Vidnar i Kapetanovića na po sedam mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine, dok je Sole orto d.o.o. kao pravna osoba kažnjena sa 50 tisuća kuna globe, plativo u roku od šest mjeseci po pravomoćnosti presude.

Vidnar i Kapetanović krivi su što su tijekom 2007. godine bez potrebnih odobrenja i dokumentacije protivno Zakonu o gradnji naložili i izvodili građevinske radove na kompleksu Junče ravan u Sutivanu, inače, obalnim područjem od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Izgradili su kameno stepenište, dva potporna kamena zida, široki iskop za cestu te samu cestu u dužini od dva i pol kilometra. Gradili su, dakle, bez građevinske dozvole.

Pustošenje šume u prekršajnoj odgovornosti

Sud je odbio optužbu protiv Kapetanovićeve tvrtke Caballus-net, jer je za to djelo već vođen prekršajni postupak, dok je za sječu stabala alepskog bora i makije na nekretninama u vlasništvu RH, odnosno kazneno djelo pustošenje šume, donijeta oslobađajuća presuda. Zaključilo se da je pustošenja bilo, ali ne za kazneno djelo, već za prekršajni postupak.

Dio optužbe pao u zastaru, tužilaštvo tražilo zatvorske kazne 

Protiv Kapetanovića je također donijeta odbijajuća presuda za nastavljanje radova unatoč zabrani građevinskog inspektora. Nastupila je, naime, zastara, isto kao i za dio optužbe protiv Vidnar koji se odnosi na bespravnu gradnju zida iz 2006. godine.

Pretpostavlja se da će Općinsko državno odvjetništvo u Splitu uložiti žalbu na ovakvu presudu, jer su za Vidnar i Kapetanovića tražili zatvorsku kaznu. Zaključili su, naime, da sva utužena kaznena djela zajedno zaslužuju zatvor. Sud je, pak, odluku o sankciji donio imajući u vidu da je veliki dio optužbe otpao.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.