Baldasar otvorio novi front: Gradonačelnik Splita izbacio likovne umjetnike iz Dioklecijanovih podruma?!

Foto: Hina

NE ZNA se konkretno zbog čega, ali usred svog ovog trpanja odabranih kadrova po Banovini i gradskim firmama te forsiranja banzai juriša na Spaladium arenu za dobrobit banaka i privatnog kapitala, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar odlučio je otvoriti novi front, i to sa HULU-om, Hrvatskom udrugom likovnih umjetnika koja gospodari prostorom Dioklecijanovih podruma od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća te s prodajom ulaznica daju danak Gradu i državi, ali im ostane i nešto novca za realizaciju svojih programa te podršku ostalim udrugama i institucijama.

Poruka gradonačelnika: Dragi umjetnici, vi samo nastavite izlagati, a nama dajte novac

Tome je, ako se Baldasara pita, došao kraj. HULU-u je prije tri dana poslao dopis da se imaju iseliti do konca mjeseca, a danas su o tome obaviješteni i novinari putem Baldasarovog ureda u Banovini. Dopis je popraćen nekakvim nemuštim obrazloženjem da će novi upravitelj prostora, Muzej Grada Splita, znati bolje komercijalno iskoristiti Podrume, koji će se u isti mah i kvalitetnije zaštiti te priskrbiti veće prihode. HULU-u se Baldasar zahvalio i napisao im kako i dalje mogu nastaviti izlagati.

HULU pokrenuo pravnu zaštitu

"Kako?! Pa on gasi našu djelatnost?! Godišnje od ulaznica i vaučera prikupimo 6 milijuna kuna. Kada se plate porezi, Grad dobije 3 milijuna kuna, a nama ostane 600 tisuća kuna za naše projekte i podršku ostalim udrugama i institucijama", kaže Mateo Perasović, predsjednik HULU Split i dekan Umjetničke akademije. Udruga je već pokrenula pravne korake u cilju svoje zaštite protiv ovakve odluke gradonačelnika Splita. Smatraju da odluku nije mogao donijeti Baldasar, već se o tome trebalo očitovati Gradsko vijeće.

"Nećemo iseliti do 30. travnja"

"Kažu da nam je ugovor istekao? Pa ugovor se produžavao svake godine. I to dovoljno svjedoči o maćehinskom odnosu grada prema nama koji smo razvili tu djelatnost u podrumima. Prepuštanje djelatnosti Muzeju Grada Splita je smiješno jer oni uopće nisu ekipirani za takav posao. Nevjerojatan je i ovaj ultimatum da se prostori napuste do 30. travnja. Nema šanse. To neće biti moguće napraviti jer smo obavezni prema našim partnerima, brojnim turističkim agencijama", kaže Perasović.

Ni njemu nije jasno zašto Baldasar radi ovo što radi, pretpostavlja da smjera uhljebiti nekog na dobro uhodani posao u podrumima. Split, inače, želi dohvatiti laskavu titulu europske prijestolnice kulture, a ovo bi valjda trebala biti Baldasarova šok terapija. Najprije uskratiti umjetnicima prihod. 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.