Baldasar o prvih pola godine na čelu Splita: Iscrpljujuće je s toliko protokola...

Foto: Hina

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar broji prvu polovicu godine mandata.

"Djelomično sam zadovoljan. Napornije je nego sam mislio. Niz je protokolarnih obaveza, iscrpljujuće je prebacivati se s protokola na operativne zadatke i obratno. Za strateške odluke treba vremena. Deset puta smo sazvali sjednicu Gradskog vijeća, što je strahovit napor za gradske službe. Dio vijećnika Marijane Puljak uputio je toliki broj vijećničkih pitanja da su službe strahovito prenapregnute. Vijećnici bi se morali informirati i na druge načine, a ne da pitaju sve detalje", kazao je Baldasar. 

Sveučilište nije platilo 64 milijuna kuna doprinosa?!

Malo je zapelo gradonačelniku s nabrajanjem postignutih rezultata u prvom polugodištu pa je spremno uskočila zamjenica Aida Batarelo. I dobro je što je to napravila, jer je Baldasar zaboravio istaknuti kako su riješili dva spora sa Cestarom i Sveučilištem teška gotovo 80 milijuna kuna!

"Riješili smo odnose sa Cestarom i Sveučilištem, što nije napravila nijedna administracija dosad. Cestar je bio u sporu za 13 milijuna kuna, a Sveučilište zbog duga od 64 milijuna kuna za neplaćeni doprinos. Grad Split je Sveučilištu bio dužan 23 milijuna kuna za sufinanciranje studentskog doma pa smo sve to skupa zatvorili, uključujući i naše obaveze za otkup stanova i pretporez za ustanove u kulturi", kazala je Batarelo uz asistenciju šefice gradskih financija Ljiljane Vučetić.

Svi stalno nešto traže

Nakon što se otkrilo kako prvo polugodište SDP-ove vlasti u Banovini ipak nije utrošeno samo na zbrinjavanje vojske savjetnika i pročelnika, u polemiku se vratio i gradonačelnik.

"Sveučilište mora shvatiti da su dio društva i da se ne mogu postavljati kao da mu ne pripadaju. Nisu iznad cjeline", požalio se Baldasar na rektora Ivana Pavića i njegove koji stalno traže nekakva sredstva od Grada, a evo, pokazalo se, i ne plaćaju svoje obaveze.

"Stalno traže nekakve subvencije, dotacije. Svatko tko organizira nešto, misli da Grad Split mora financirati. U prvih pola godine mislim da sam primio 300 takvih zahtjeva", otkrio je splitski gradonačelnik.

Deblokirali blokirano

Istaknuo je i kako su deblokirali 10 privatnih građevinskih projekta. Sedam ili osam trebalo bi početi dogodine s realizacijom, najavio je Baldasar.

"Mislio sam da će ići brže, ali takvo je zatečeno stanje. Potrebno je reći da su i neki projekti koji su se predstavljali kao sasvim pripremljeni otpali zbog nesređenih imovinsko-pravnih situacija. Tako je sa Starim placem, Trgom hrvatske bratske zajednice. Nitko to nije ni taknuo 15 godina", tvrdi Baldasar.

Splitski gradonačelnik požalio se i na važeći Zakon o službenicima.

"To je generator birokracije. Blokira se rad uprava, taj zakon se pod hitno mora mijenjati. Htio sam biti u mogućnosti da se službenici mogu ocjenjivati, no na kraju to ispadne da se nitko nikome ne želi zamjerati i svi na kraju dobiju petice za svoj rad, a jasno je da to ne odražava stvarnu situaciju", kaže Baldasar. 

Puljak nije fer!

Za kraj se našlo prostora i za pohvalu HDZ-u i pokudu liste Marijane Puljak, kojoj ne može oprostiti što nisu digli ruku za SDP-ov proračun, koji je tako morao spašavati Kerumov HGS.

"U Gradskom vijeću još nije definirana situacija jer kako ste vidjeli na donošenju proračuna neki koji su trebali biti s nama glasali su protiv proračuna. Rušiti vlast nakon samo šest mjeseci mandata izlazi iz okvira "fair playa". Ja ne znam što oni misle kada kažu da proračun nije transparentan. Puno bolji je odnos s kolegama desnog centra, koji su radili svoj posao, ali nisu rušili vlast", zaključio je Baldasar.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.