Ako dužnik umre, dug se prenosi na nasljednike!

Ilustracija: Shutterstock

NASTAVNO na članke objavljene u hrvatskim medijima u vezi "nasljeđivanja" dugova preminulih predaka, a u želji da hrvatsku javnost i dužnike informiraju o zakonskim odredbama koje reguliraju naplatu dugova predaka od njihovih nasljednika, iz Hrvatske udruge javnih ovršitelja poslali su priopćenje s nekoliko informacija koje bi nasljednicima hrvatskih dužnika mogle biti od pomoći. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

U ovršnim postupcima nasljednici se nakon smrti predaka-dužnika mogu naći u jednoj od dvije moguće situacije:

Dužnik je UMRO PRIJE IZDAVANJA RJEŠENJA O OVRSI

U tom slučaju OVRHA je određena protiv mrtve osobe i kao takva je NEPROVEDIVA pa nasljednici samo trebaju javnom bilježniku ili sudu koji je izdao rješenje o ovrsi dostaviti javnu ispravu u kojoj je utvrđen datum smrti predaka-dužnika, npr. obavijest o smrti, smrtni list ili izvadak iz matice umrlih izdan od matičnog ureda nadležnog za dužnika.

1.   Ako je JAVNI BILJEŽNIK IZDAO RJEŠENJE o ovrsi, javni bilježnik će, odmah nakon zaprimanja u spis javne isprave u kojoj je utvrđen datum smrti predaka-dužnika

1.A)  ako je PRIJEDLOG ZA OVRHU podnesen javnom bilježniku PRIJE 15.10.2012. - cjelokupan spis dostaviti sudu, koji će donijeti rješenje kojim se ukida javnobilježničko rješenje o ovrsi i odbacuje prijedlog za ovrhu,
 
1.B)   ako je PRIJEDLOG ZA OVRHU podnesen javnom bilježniku 15.10.2012. ILI KASNIJE - javni bilježnik će sam rješenjem obustaviti ovrhu.

2.  Ako je SUD IZDAO RJEŠENJE o ovrsi temeljem ovršne isprave - sudske ili upravne presude/nagodbe, javnobilježničkog akta ili javnobilježnički potvrđene (solemnizirane) isprave (npr. ugovora o kreditu), zadužnice, bjanko zadužnice ili suglasnosti na zapljenu plaće/mirovine, sud će, nakon zaprimanja u spis javne isprave u kojoj je utvrđen datum smrti predaka-dužnika, donijeti rješenje kojim će ukinuti svoje rješenje o ovrsi i odbaciti prijedlog za ovrhu.

Vjerovnik, nakon što zaprimi javnobilježničko rješenje o obustavi ovrhe ili sudsko rješenje kojima se javnobilježničko ili sudsko rješenje o ovrsi ukida i prijedlog za ovrhu odbacuje, može pokrenuti NOVI ovršni postupak protiv NASLJEDNIKA predaka-dužnika, no bitno je napomenuti da se u tim slučajevima ZASTARNI ROKOVI glede NASLJEDNIKA dužnika računaju kao da prethodne OVRHE PROTIV PREDAKA-DUŽNIKA NIJE BILO.

Dužnik je UMRO POSLIJE IZDAVANJA RJEŠENJA O OVRSI

Nasljednici samo trebaju javnom bilježniku ili sudu koji je izdao rješenje o ovrsi dostaviti javnu ispravu u kojoj je utvrđen datum smrti predaka-dužnika.

Javni bilježnik koji je izdao rješenje o ovrsi će, odmah nakon zaprimanja u spis javne isprave u kojoj je utvrđen datum smrti predaka-dužnika, spis dostaviti sudu.

Sud će rješenjem utvrditi prekid ovršnog postupka do pribave pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju iza pok. predaka-dužnika, nakon čega će se ovršni postupak nastaviti protiv nasljednika predaka-dužnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.