Super utorak: Najluđi dan u povijesti hrvatskog sporta gurnuo nas još više na popisu medalja

Foto: HIna

UTORAK 16. kolovoza 2016., zlatnim, srebrenim i najmanje brončanim slovima ostaje upisan u povijest hrvatskog sporta, nakon što su predstavnici ove zemlje na Olimpijskim Igrama u Rio de Janeiru osvojili zlato i srebro, te osigurali još dvije najmanje bronce. 

Sandra Perković je u finalu, kao i u kvalifikacijama, s prva dva bacanja diska bila bliže ispadanju, nego borbi za medalje, da bi u trećem pokušaju dobacila do zlata, koje je obranla sa samo jednim ispravnim hicem. Zbog prva dva neispravna hica u prednatjecanju prijetilo joj je ispadanje, točnije da ne bude među osam natjecateljica koje idu dalje. Ali, europska, svjetska i olimpijska prvakinja u trećem pokušaju u finalu disk baca 69.21 metara i preuzima vodstvo, kojeg nije ispuštala, iako joj je četvrti pokušaj opet otišao u mrežu, u petom je prestupila, a u zadnjoj seriji diskom je opet pogodila zaštitnu mrežu.
 
Nismo se ni oporavili od slavlja sa Sandrom, a uslijedio je šou drugog aktualnog europskog prvaka iz Dubrave, Filipa Hrgovića. On se u polufinale olimpijskog turnira superteškoj kategoriji plasirao tehničkim nokautom protiv Kubanca Leiniera Pera u četvrtfinalu. Rušio ga je čak tri puta, ali Pero se nije mogao ustati nakon što ga je krajem druge runde Hrgović dohvatio desnicom i sudac je prekinuo borbu. Hrvatski borac tako je osigurao broncu, prvu olimpijsku bokačku medalju nakon samostalnosti te prvu za hrvatskog boksača nakon bronce Damira Škare u Seulu 1988. Osim njega, Mate Parlov osvojio je zlato u Muenchenu 1972., a Anton Josipović u Los Angelesu 1984.. Sve ove medalje hrvatski boksači osvojili su u poluteškoj kategoriji pod jugoslavenskom zastavom. Najbolji rezultat u neovisnoj Hrvatskoj do Hrgovića je bilo četvrtfinale Stipe Drviša u Atlanti 1996. u poluteškoj kategoriji.
 
Jedrenje se također diči prvom medaljom za Hrvatsku. Tonči Stipanović nije uspio obraniti prvo mjesto u plovu za odličje i osvojio je srebrnu medalju u klasi Laser. Prepustio je zlato Australcu Burtonu za dva boda tako što je završni plov završio na najgori način po njega. Presudila mu je kazna koju je dobio na startu jer je udario Australca, pa je krenuo nakon svih. Burton j eplov završio kao treći, a Stipanović deveti. Splićanin je prije završnog plova bio u vodstvu s 10 negativnih bodova prednosti ispred Burtona. Imao je osigurano srebro i u plovu za odličja morao je "samo" ne dopustiti Australcu da pobjegne, ali to se nažalost dogodilo. Međutim, Stipanovićev uspjeh doista je povijesni, a srebro fanstasičan doseg.
 
Nakon što je on osvojio srebro u Laseru, Hrvatska je osigurala još jednu medalju u jedrenju. Prije zadnjeg plova, Šime Fantela i Igor Marenić u vodstvu su u klasi 470 i ne gine im barem bronca jer imaju 40 bodova više od četvrtoplasiranih Amerikanaca McNaya i Hughesa. Jer u plovu za medalje najviše se može dobiti 20 bodova. Fantela i Marenić u vodstvu su sa 27 bodova. Na drugom mjestu su Grci Mantis i Kagialis s 38 bodova, a Australci Mathew Belcher i Will Ryan na trećem mjestu 40 bodova.
 
Hrvatska je do sada u Riju osvojila pet medalja i ima osigurane još najmanje dvije bronce što ove Olimpijske Igre čini najuspješnijim u hrvatskoj povijesti. Do sada je najviše medalja osvojeno u Londonu - šest. Zlatne medalje u Riju osvojili su Sandra Perković (disk), Martin i Valent Sinković (dvojac na pariće), Josip Glasnović (trap), a srebra Tonči Stipanović (jedrenje, klasa Laser) i Damir Martin (veslanje, samac). Brončanu medalju je osigurao boksač Filip Hrgović, te Šime Fantela i Igor Marenić u jedriličarskoj klasi 470. 
 
Zahvaljujući jučerašnjem ulovu, zlatu Sandre Perković i srebru Tonćija Stipanovića hrvatski olimpijci nakon 11. natjecateljskog dana na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru popeli su se za jedno mjesto od našeg zadnjeg teksta, pa su na sjajnom 18. mjestu tablice zemalja osbajača osvajača medalja.
 
Prema ukupnom broju medalja, hrvatski sportaši su s pet osvojenih odličja za sada na 30. mjestu od 75 zemalja koje su dosad u Rio de Janeiru uzimale medalje. SAD premoćno vodi po oba kriterija, a na drugo mjesto od Kine je preuzela Velika Britanija.
 
Broj medalja hrvatskih sportaša sigurno će biti veći, jer za odličja konkuriraju još Blanka Vlašić i Ana Šimić u skoku u vis, zatim Ana i Lucija Zaninović te Filip Grgić u taekwondou. 
 
Nismo ni spomenuli momčadske sportove, a tamo su čak tri hrvatske ekipe blizu medalja, jer vaterpolisti su u polufinalu, a košarkaši i rukometaši u četvrtfinalu. 
 
Tablicu osvajača medalja na Olmpijskim Igrama u Riju pogledajte OVDJE
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.