Premiership

Kane i Son su za 16 utakmica uspjeli ono što nijedan tandem nije mogao u 25 sezona

Foto: EPA

HARRY KANE i Son Heung-min su u pobjedi Tottenhama nad Leeds Unitedom (3:0) uspjeli izjednačiti rekord Premiershipa koji je star više od 25 godina.

Trebalo im je samo 16 utakmica

Oni su uspjeli postići 13. pogodak u kojem je jedan od njih bio asistent, a drugi strijelac. Po tome su se izjednačili s Alanom Shearerom i Chrisom Suttonom koji su igrajući za Blackburn Roverse u sezoni 1994/95. jedan drugom namjestili isto toliko golova te na kraju osvojili titulu prvaka.

U pobjedi Tottenhama nad Leedsom asistenciju je upisao Kane, a strijelac je bio Son. To je bila čak deveta Kaneova asistencija za Sona, dok je Son zabilježio četiri asistencije za Kanea u ovoj sezoni.

Son postigao 100. pogodak, Kane jedini s dvocifrenim brojem golova i asistencija u ligama petice

Fascinantno je da su Son i Kane rekord izjednačili za samo 16 utakmica tako da su za manje od jedne polusezone uspjeli ono što nijedan drugi tandem nije uspio još od 1995. godine. 

Na vječnoj listi najboljih tandema Premiershipa Kane i Son su drugi iza Didiera Drogbe i Franka Lamparda, ali kako stvari stoje, samo je pitanje vremena kada će i njih nadmašiti. Drogba i Lampard su jedan drugom namjestili 36 golova, dok su Kane i Son trenutno na 33 takva gola u Premiershipu.

Son je golom protiv Leedsa stigao do brojke od 100 golova za Tottenham, dok je Kane postao prvi igrač u ligama Petice koji ima dvocifren učinak u golovima i asistencijama. Napadač Tottenhama ima 10 golova i 11 asistencija, a rekord Premiershipa u broju asistencija u jednoj sezoni drže Thierry Henry i Kevin De Bruyne koji su u jednoj sezoni uspjeli podijeliti 20 asistencija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.