RIJEKA U EUROPA LIGI

Rijeku tek čeka drama. Za Europa ligu i bogatstvo bori se s najtežim protivnikom

Foto: Gulliver / Getty Images

RIJEKA je nakon produžetaka pobijedila ukrajinski Kolos (2:0) u jedinoj utakmici trećeg pretkola Europa lige. Sada joj na putu do skupine EL-a i bogate nagrade Uefe stoji samo jedan protivnik, ali kakav.

U zadnjih 14 godina samo jednom nije igrao skupinu LP-a ili EL-a

Da bi osigurala jesen u Europi i najmanje 2,6 milijuna eura, Rijeka u četvrtak mora u jedinoj utakmici doigravanja za EL u gostima pobijediti jaki Copenhagen. Klub koji je 36. na Uefinoj tablici koeficijenata, bolje plasiran od primjerice Lazija, Monaca ili PSV-a. Europski najugledniji klub ne samo Danske, nego i Skandinavije. U posljednjih 14 godina samo jednom nije igrao skupinu Lige prvaka ili Europa lige, a iza njega je druga najbolja europska sezona u povijesti.

U četvrtfinalu Europa lige ispao je od Uniteda golom iz penala u produžecima

Prošlog ljeta nije slutilo na to, jer u trećem pretkolu Lige prvaka Crvena zvezda ga je izbacila na penale, ali onda kreće niz Copenhagena u Europa ligi. Riga u play-offu, pa u skupini kijevski Dinamo, Malmo i Lugano. U 1/16 finala izbacio je Celtic, a u osmini finala Istanbul Bašakšehirspor. Nokautiranjem škotskog i turskog prvaka okončan je put Copenhagena u nokaut-rundama Europa lige, ali jedva. Manchester United ga je u jedinoj utakmici četvrtfinala izbacio u produžecima i to golom iz penala.

Loše startao u prvenstvu

Druga najuspješnija europska sezona u povijesti, nakon 2011. kada je igrao osminu finala Lige prvaka, na Copenhagenu se odrazila padom u danskom prvenstvu. Titulu je prepustio Midtjyllandu, ali ove sezone želi ponoviti europski uspjeh. Posebno jer je u prvenstvu startao loše, porazima u obje prve utakmice, protiv Odensea i najvećeg rivala Brondbyja. Za sada mu kompenzacija u Europa ligi ide odlično. U drugom pretkolu izbacio je švedski Goteborg (2:1), u trećem poljski Piast (3:0), a sada mu na putu do još jednog velikog europskog pohoda stoji Rijeka. 

Na klupi legenda, u obrani Hrvati, a u napadu savršen spoj mladosti i iskustva

Copenhagen vodi norveška igračka i trenerska legenda Ståle Solbakken (52), kojem od 2013. traje drugi mandat u klubu s kojim je osvojio osam prvenstava i četiri kupa. Oba spomenuta najveća europska uspjeha su njegovo djelo. Za Copenhagen igraju dva Hrvata. Desni bočni Karlo Bartolec i veznjak Robert Mudradžija, koji je zabio protiv Goteborga.  Najveća opasnost po Rijeku u uigranoj momčadi, punoj europski prekaljenih igrača bit će iskusni strijelac Kamil Wilczek (32), koji je u 376 utakmica karijere postigao 141 gol, a ove sezone ima skor od četiri gola u isto toliko nastupa. Osim njega, odličan je i mladi (21) Jonas Wind, koji je u 58 utakmica za Copenhagen postigao 20 golova. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.