HNL

Osmoplasirani klub ušao u Championship zbog koeficijenta na koji se žali Hajduk

Foto: HNK Hajduk

JOŠ SE ne smiruje drama nastala zbog kontroverzne odluke HNS-a da u Ligu prvaka mladih idu juniori Dinama, iako su Hajdukovi u trenutku prekida sezone imali dva boda više.

Podsjetimo, Hajduk je imao 42 boda iz 17 odigranih utakmica, a Dinamo 40 uz utakmicu manje. Splićani su imali i bolju gol-razliku, bolje međusobne okršaje i bio je jesenski prvak, no HNS se odlučio da ključan bude jedini kriterij koji je išao na ruku klincima s Maksimira - koeficijent bodova. Dinamo je osvojio 2,5 bodova po utakmici, a Hajduk 2,47.

Uefa navela četiri primjera u kojima se koristio koeficijent, ali nigdje nije bilo bitnih promjena

S Poljuda su uložili žalbu pa još postoji mogućnost da se odluka preokrene. No Hajduk nije jedini klub u Europi koji se oštećen zbog ovog kriterija.

HNS je odluku opravdao preporukom Uefe, koja je navela četiri primjera liga koje su se odlučile po istom kriteriju - francusku Ligue 1, velšku prvu ligu, škotsku Premier ligu te englesku žensku Premier ligu. U njima je kriterij bodovnih koeficijenata mijenjao poredak, ali ne na ključnim pozicijama koje vode u Europu ili u niži rang.

Wycombe skočio s osmog na treće mjesto i kroz play-off izborio Championship

Uefa nije spomenula englesku League One, u kojoj je zbog istog kriterija nastao kaos.

Tamo je Wycombe skočio s osmog na čak treće mjesto i tako zauzeo poziciju u play-offu za Championship, u koji se naposljetku i uspio plasirati.
Wycombe je u trenutku prekida imao 59 bodova iz 34 utakmice i lošiju gol-razliku od Peterborougha i Sunderlanda, koji su imali isti broj bodova, ali uz jednu, odnosno dvije utakmice više. Stoga je Wycombe preskočio taj dvojac, baš kao i Oxford, Portsmouth te Plymouth, koji su imali po 60 bodova iz 35 utakmica.

Peterborough je tako ostao izvan play-offa i prilike da uđe u viši rang, a Wycombe je u njemu kao trećeplasirani dobio nominalno najslabijeg protivnika, šestoplasirani Fleetwood Town. U prvom krugu doigravanja Wycombe je izbacio Fleetwood s ukupnih 6:3, a zatim je u finalu bio bolji od Oxforda 2:1 pa će iduće sezone igrati u Championshipu.

I za razliku od Hajduka, Peterborough ne može gajiti baš nikakvu nadu da će se odluka preokrenuti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.