sportski dokumentarci

Noć kad je izrečena najslavnija rečenica u povijesti nogometa

Foto: Guliver Image/Getty Images

INDEX SPORT vam u sljedećem razdoblju donosi preporuke najboljih sportskih dokumentaraca kojima možete kratiti vrijeme koje provodite kod kuće i donekle nadoknaditi nedostatak sportskih događaja tijekom izvanrednih mjera zbog pandemije koronavirusa.

Peti u nizu preporuka je "One Night in Turin" iz 2010., koji priča priču o putu Engleske na SP-u u Italiji 1990.

"NOGOMET je igra u kojoj 22 čovjeka trče naokolo, natjeravaju loptu, u kojoj jedan sudac napravi gomilu pogrešaka te u kojoj na kraju uvijek pobjeđuje Njemačka.''

Tu najslavniju i toliko puta citiranu nogometnu maksimu legendarni engleski napadač Gary Lineker izrekao je nakon polufinala Svjetskog prvenstva u Italiji 1990., kad je i on na svojoj koži iskusio svu istinitost te teze i svu nemilosrdnu silinu njemačke nepobjedivosti.

''One Night in Turin'' je britanski dokumentarni film iz 2010. redatelja Jamesa Erskinea, snimljen po scenariju Petea Daviesa i Jamesa Erskinea.

Ovaj sjajni dokumentarac priča priču o putu engleske reprezentacije koja je na SP u Italiju 1990. došla s najjačom momčadi od one koja je 1966. osvojila jedini naslov prvaka svijeta kad je u finalu u kontroverznoj utakmici nakon produžetaka i fantomskog gola Geoffa Hursta pobijedila Zapadnu Njemačku.

Engleska je igrala odlično, Lineker i mlada zvijezda Paul Gascoigne su vodili Tri lava do polufinala, a onda su došli Nijemci. Osim što je te večeri Gary Lineker smislio najcitiraniju rečenicu u povijesti nogometa, ta je utakmica bila početak njemačkog nabijanja kompleksa Engleskoj i te ljetne večeri u Torinu započeo je nevjerojatan niz poraza Engleza nakon izvođenja udaraca s bijele točke.

Ovaj film je na sjajan način opisao društveni i politički kontekst burnog razdoblja svjetske povijesti, ali je i promijenio percepciju ljudi o nogometu i engleskoj reprezentaciji.

U filmu ćemo vidjeti kultne snimke prekrasnog gola Davida Platta Belgiji u 119. minuti osmine finala, dramu protiv senzacionalnog Kameruna u četvrtfinalu, i suze mlađahnog Paula Gascoignea nakon duplog žutog kartona koji bi ga izbacio iz finala da je nekim slučajem tamo Engleska stigla. Gazza je bio senzacija turnira, a taj sportski krah možda je simbolički naznačio i onaj životni koji ga je tek čekao.

Soundtrack filma je fantastičan. Mitski kadrovi engleskog, ali i svjetskog nogometa prati zvučna kulisa bendova kao što su The Stone Roses, Happy Mondays, New Order i The Charlatans.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.