Ivica Kostelić na planinama 8000 km od Hrvatske: Neoprezni skijaš lako postane žrtva

Foto: PIXSELL

LEGENDARNI hrvatski skijaš i osvajač četiri olimpijske medalje Ivica Kostelić (44) nakon završetka karijere bavi se raznim sportovima, jedrenjem, biciklizmom, a sada se vratio skijanju, ali puno ekstremnijem obliku, i to u dalekoj Aljasci. Trenutno se nalazi na području Haines, gdje je u novoj avanturi, a svojim pratiteljima javlja se preko društvenih mreža:

"Od djetinjstva, inspiriran pričama Jacka Londona sa divljeg sjevera, osjećao sam potrebu, gotovo poriv, ​​da odem tamo i osobno vidim tu beskrajnu divljinu, to veličanstveno kazalište ljudske izdržljivosti i bijele tišine. Impresionirani, možda osupnuti utiscima sa svih strana, polako smo napredovali laganom strminom ledenjaka prema dnu planine Rainbow što se strmo uzdizala i isticala svojom masivnošću. Uspon je trajao više od 4 sata.

Snježna podloga je bila nekonzistentna, ponegdje ledena pa smo prešli na cepine i dereze. Brdon i ja smo penjali prema vrhu do kojeg ipak nismo popeli, procijenivši da je ledena i nepovezana snježna podloga bila preveliki rizik. Startali smo stotinjak visinskih metara ispod vrha, ali i to je bila fantastična linija za skijati! Prevladavajući nagib između 50 i 55 stupnjeva i oko 320 m visinske razlike.

"Neoprezni skijaš može brzo postati žrtva"

Kao što sam rekao, snijeg je bio nekonzistentan pa je bilo malo zeznuto skijati. Ipak smo Brdon i ja sigurno odradili spust, a Stef je sve ovjekovječio dronom i fotografskim aparatom. Specifičnost aljaškog snijega je visoka stabilnost usprkos velikim strminama. Međutim, iako su prave lavine rjeđe nego u Alpama i drugdje, na Aljasci skijaš pokreće površinski dio snježnog pokrivača, koji se pretvara u mini-lavinu koju zovu "sluff".

Iako nije nepoznanica i drugdje, sluff u ovim predjelima zna biti vrlo izražen, a što je veća strmina, to je "sluff" brži. Neoprezni skijaš može brzo postati žrtva ovakvog sipkog snijega koji se nabire ovisno o dužini spusta i može odnijeti skijaša kao i lavina. Stoga je na Aljasci "sluff management" jedna od najbitnijih skijaških tehničkih komponenti, a drago mi je da sam odmah od prvog spusta ovdje naučio neke lekcije."

Rainbow Peak✅ White Fang✅ Sitting Bull✅ Stigavši u Haines, moja mala ekipa koja se sastoji još od Mateja Bradaškje i...

Objavljuje Ivica KostelicPonedjeljak, 1. travnja 2024.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.