Hrvatski golman briljira u Grčkoj. Zaslužuje li poziv u reprezentaciju?

Foto: EPA

DOMINIK KOTARSKI (23) trenutno proživljava najbolje trenutke svoje još uvijek mlade karijere. Njegov PAOK je vodeća momčad grčkog prvenstva nakon što je prošli vikend u direktnom dvoboju za vrh svladao Panathinaikos rezultatom 2:1, u čemu je veliku ulogu odigrao hrvatski vratar, sjajno obranivši zicer u 86. minuti utakmice. Na vrhu lige sada je velika gužva te se četiri momčadi imaju pravo nadati da će na kraju sezone biti prvaci.

Sjajan nastup Kotarskog nije nikakva novost za malo pažljivije pratitelje nogometa. U Hrvatskoj se prvenstvo Grčke jako slabo prati i općenito se podcjenjuje, unatoč tome što grčki klubovi redovito izbacuju naše predstavnike, što su ugovori igrača daleko bogatiji nego u SuperSport HNL-u i što je infrastruktura na zavidnoj razini kod većine klubova. Dakako, ne mogu se zanemariti problemi koje liga ima, prvenstveno s navijačima, pa se dio ove sezone igra pred praznim tribinama, ali kvaliteta klubova i igrača je neupitna.

Neobičan put za Kotarskog

Kotarski je do sada imao pomalo neobičan put u karijeri, onakav kakav često rezultira nestajanjem s nogometne mape svijeta. Bio je dio akademije Dinama, ali za prvu momčad nikada nije upisao službeni nastup, već je kao 17-godišnjak otišao u nizozemskog velikana Ajax. Dogodilo se to nakon U-17 Eura koji je održan u Hrvatskoj 2017. godine, a na kojem je Kotarski bio najbolji pojedinac reprezentacije.

Za Ajax je to bilo dovoljno te ga je kupio za dva milijuna eura, unatoč tome što je morao čekati do siječnja 2018. kako bi ga mogao registrirati. Ni tamo Kotarski nije dočekao nastup za prvu momčad, već je branio za mladu momčad i skupio 60 nastupa u toj kategoriji. U ljeto 2021. godine posudila ga je Gorica i tad je krenulo buđenje karijere.

Za velikogoričkog prvoligaša skupio je 28 nastupa u godinu dana te je osam puta sačuvao mrežu čistom. Nakon isteka posudbe Gorica ga je trajno otkupila za milijun eura, ali to "trajno" se pretvorilo u doslovno jedan dan jer je odmah transferiran u PAOK za dvostruko veći iznos. Za Kotarskog se ovaj potez pokazao odličnim.

Kotarski je jedan od najboljih vratara lige

Od dolaska u PAOK Kotarski je u godinu i pol dana nastupio u ukupno 73 utakmice, u kojima je primio samo 64 gola, odnosno 0.88 golova po utakmici. Čak 31 put je ostao s čistom mrežom te se ustalio kao prvi vratar U-21 reprezentacije, za koju je nastupio 15 puta, uključujući i Euro prošle godine. Prošle godine se pisalo i o interesu Bayerna, koji ga je pomno pratio.

Ove sezone smo ga imali prilike vidjeti na Poljudu protiv Hajduka u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu. U oba je susreta sačuvao svoju mrežu, a nakon toga je samo nastavio s odličnim partijama. PAOK je osvojio skupinu Konferencijske lige i vodeća je momčad prvenstva, a Kotarski ima velike zasluge za to.

Nitko u grčkoj ligi nema više utakmica bez primljenog gola (9), treći je vratar lige prema SofaScore ocjenama i predvodi ligu po postotku obrana s visokih 78.3 posto. Uobičajeno je da su u vrhu lige po ukupnom broju obrana vratari koji brane za klubove iz sredine ili donjeg dijela tablice jer imaju veći broj udaraca prema svom golu, ali Kotarski je u toj kategoriji s 54 obrane četvrti vratar lige, što samo pokazuje koliko je zaslužan za prvo mjesto PAOK-a. Za usporedbu, prvi vratar nakon njega iz velike četvorke na vrhu lige ima 33 obrane ove sezone.

Grafika: Sofascore

Posebno frapantno zvuči podatak da Kotarski nije primio nijedan gol udarcem izvan kaznenog prostora, a nije da nije imao posla. Već i tu predvodi ligu s 30 obrana. Njegove vratarske kvalitete jasno su vidljive iz ovih brojki a da se ne pogleda ni jedna utakmica, ali kod njega se ističe još jedna karakteristika s kojom većina hrvatskih vratara ima problem - igra nogom.

Naime, nitko u grčkoj ligi nema više uspješnih dodavanja od Kotarskog (440), a uz to ima odličnu uspješnost od 80.29 posto, po čemu je drugi vratar lige, iza Alberta Brignolija (Panathinaikos), koji pak ima daleko manje dodavanja od njega (243). Kotarski pokazuje kvalitetu da može biti dodatni igrač u polju te se samim time pretvara u kompletnog vratara s kvalitetama koje su tražene u modernom nogometu.

U reprezentaciji je trenutno velika konkurencija na vratarskoj poziciji. Dominik Livaković brani jako dobro u Turskoj i zbog minulog rada sigurno je prvi izbor Zlatka Dalića za Euro u Njemačkoj. Ivo Grbić je otišao u Englesku, gdje bi trebao braniti redovito, Nediljko Labrović je i dalje najbolji vratar SuperSport HNL-a, a Ivica Ivušić također dobro brani na Cipru. Neće biti lako nikome izboriti se za mjesto među tri pozvana na Euro, ali Kotarski svojim igrama svakako zaslužuje da ga se u tom kontekstu spominje daleko više nego do sada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.