HNL

HNS vijeća o Bebekovom izbacivanju, on vodi atraktivnu europsku utakmicu

Foto: Action Images / Craig Brough

NAKON što je Index jučer objavio audiosnimku na kojoj nogometni sudac Ivan Bebek vrijeđa navijače Hajduka i splitskog novinara Blaža Duplančića, HNS je pokrenuo istragu, a danas bi već trebao riješiti slučaj.

"Nakon objavljene audiosnimke suca Ivana Bebeka, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić odmah je zatražio pokretanje disciplinskog postupka protiv Ivana Bebeka, kao i hitno očitovanje o ovoj snimci od strane Ivana Bebeka te predsjednika Komisije nogometnih sudaca Brune Marića.

Hrvatski nogometni savez pravodobno će obavijestiti javnost o ishodu disciplinskog postupka protiv Ivana Bebeka", objavio je jučer HNS u priopćenju.

Bebek je danas do 12 sati morao predati svoju pisanu izjavu kojom se očitovao o slučaju, a od 13 sati u HNS-u se vijeća hoće li ga kazniti u skladu s pravilnikom. Bebeku u tom slučaju prijeti dugogodišnja suspenzija te oduzimanje UEFA-ine i FIFA-ine licence, a pitanje je bi li se ikad mogao vratiti suđenju ako se to dogodi.

Na dan kada se ozbiljno raspravlja hoće li biti izbačen iz kruga vrhunskih sudaca, a možda i suđenja općenito, Bebek sudi utakmicu skupine Europa lige između Legije i Leicestera.

Za taj meč je delegiran davno prije nego što je u javnost dospjela snimka koja ga ozbiljno kompromitira.

Što je Bebek govorio?

U spornoj snimci, koja je od jučer ujutro kružila internetom, Bebek je govorio:

"To ti je klasika. Prvo taj Blaž Duplančić, to je jedno obično štene koje je bilo oslobođeno tjelesnog.

Ta situacija... Livaja se okreće i ovaj digne ruke, dolazi do nekog kontakta po nozi, ali Livaja svoju desnu nogu gura malo u desno, dođe do kontakta i onda se ta noga odbije od tog kontakta i onda sam sebi zapne nogu. To što je on sam sebi zapeo nogu, to bi i bio penal da je taj kontakt stvarno bio, da Livaja nije svojom kretnjom jednako došao do suparnika kao i suparnik do njega. To meni nije kazneni udarac i ne može biti. Odnosno, da ga sviraš, može proć, ali mislim da to nije kontakt za prekršaj.

A ako ćemo mi ići tako da ćemo zadovoljiti Hajduk i navijački puk Hajdukov, pa da onda oni ne bi mijaukali, onda je najbolje da utakmicu na Poljudu krenemo s 2:0 i da onda možemo normalno suditi. To mi je degutantno.

Pričao sam s pet splitskih novinara i oni kažu da ni njima to nije dovoljno za kazneni udarac. Naravno, oni nemaju muda to napisati. Blaž Duplančić je uvijek bio takav i on će umrijeti takav. To je jedno obično smeće. Tko god je malo duže u nogometu, već je navikao na iste scenarije iz kuhinje dole. Nemam se snage više ni živcirati, da ti budem iskren."

Bebek je u nedjelju sudio utakmicu Hajduka i Lokomotive koju su Splićani dobili 1:0 golom Livaje u završnici, ali smatraju da su već u devetoj minuti susreta bili oštećeni za nedosuđeni penal zbog prekršaja nad Livajom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.