Esport

Gameri su na turnirima u ovih pet igara u 2019. osvojili milijardu kuna

Foto: Valve

IZA nas je rekordna 2019. kada govorimo o nagradnim fondovima u esportu. Među pet igara u kojima se podijelilo najviše novca nema League of Legendsa, najpopularnijeg esporta na svijetu, koji je zauzeo peto mjesto, a među najbogatijih 10 ugurale su se igre poput Arena of Valor i Rainbow Six Siege. 

>Fortnite je i službeno s trona skinula kultna igra stara 10 godina

Čak dva puta u istoj kalendarskoj godini srušen je rekord za esport turnir s najvećim nagradnim fondom na svijetu. Prvo je to učinilo svjetsko prvenstvo u Fortniteu s 30 milijuna dolara, ali ubrzo se na tron vratio Dota 2 The International s 34 milijuna dolara. The Esports Observer sastavio je listu od 10 esportova u kojima je u 2019. podijeljeno najviše novca na turnirima, a mi prenosimo prvih pet. Za izradu ljestvice korišteni su podaci stranice esportsearnings.com, koja u ovom trenutku najbliže i najrealnije prikazuje raspodjelu nagradnih fondova po igrama.

Zbog zatvorenog sustava natjecanja i franšiza League of Legends je zauzela šesto mjesto s tek nešto više od devet milijuna dolara u nagradnim fondovima. Pad vrijednosti nagradnih fondova na turnirima u toj igri od čak pet milijuna dolara u odnosu na prošlu godinu znači i ispadanje iz prvih pet. 

5. Overwatch (9,11 milijuna dolara)

Blizzardov hero shooter u kojem je najveće natjecanje Overwatch League zauzeo je peto mjesto, a milijuni dolara investirani su u nižu razinu natjecanja Overwatch Contenders u Kini. 

4. PlayerUnknown's Battlegrounds (12,71 milijun dolara)

Popularni PUBG ispao je s liste 10 najgledanijih igara u 2019., ali je u broju turnira i vrijednosti nagradnih fondova podosta narastao, čak pet milijuna u odnosu na godinu prije. PUBG Corporation je osnovao PUBG Global Championship s nagradnim fondom od gotovo šest milijuna dolara, što je potaknulo veliki rast. 

3. Counter-Strike: Global Offensive (21,1 milijun dolara)

CS:GO je igračima donio tek milijun manje nego godinu prije, a razlog tome je manji broj manjih turnira. Veliki turniru su se uglavnom zadržali, kao i njihovi nagradni fondovi, zbog čega je rezultat u 2019. jako dobar. 

2. Dota 2 (46,7 milijuna dolara)

Turnir s najvećim nagradnim fondom na svijetu igra se u Doti 2. Kada raste The International, raste i Dota 2. Međutim, ove godine je The International postao i najgledaniji turnir u povijesti Dota 2 esporta, a svi gledatelji su svjedočili tome kako OG postaje prva ekipa u povijesti koja će ovaj prestižni turnir osvojiti dva puta, i to zaredom. 

1. Fortnite (64,42 milijuna dolara)

U 2019. Fortnite je bio daleko iznad konkurencije. To se moglo predvidjeti čim je Epic Games za jednu natjecateljsku sezonu koja se igra kroz dvije kalendarske godine osigurao 100 milijuna dolara za nagradne fondove. Uzmemo li u obzir da je u 2018. kroz Fortnite turnire podijeljeno tri puta manje novca, tek tada ćemo shvatiti koliko se Epic u godini iza nas zapravo posvetio esportu. Bez obzira na sve napore, Fortnite nije najgledaniji sadržaj na Twitch.tv platformi, ispred njega je League of Legends. 

Iz ovoga možemo zaključiti da se nagradni fondovi ne mogu nužno prevesti u veličinu ili važnost nekog turnira. Različiti sustavi natjecanja utječu na to koliko će igrači novca osvojiti na pojedinim turnirima. U nekim se igrama više pažnje posvećuje održivosti sustava, plaćama i uvjetima za igrače nego nagradnim fondovima, dok se u nekim drugim igrači i dalje isključivo financiraju od osvojenih turnira. 

Ovakva dualnost dobra je stvar u esportu. Igre imaju različite baze igrača i funkcioniraju na različite načine. Sustav velikog broja turnira donosi "from zero to hero" koncept u kojem manje ekipe mogu osvojiti veliki novac, a natjecanja su neizvjesna jer jedan meč može odlučivati o tome hoćete li osvojiti milijune ili ne. S druge pak strane, ako ne osvajaju turnire redovito ili nisu među najbolje četiri ekipe, neke se ekipe mogu naći u financijskim problemima, gubiti podršku sponzora i slično. U zatvorenim franšiziranim ligama takve se stvari ne mogu dogoditi ili se događaju vrlo rijetko, ali ligaški sustav natjecanja nije ni približno napet kao onaj turnirski. Tajna uspjeha se vjerojatno nalazi u kombinaciji ova dva sustava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.