EKSKLUZIVNO ZA INDEX

Alistair Overeem: Cro Cop je bio jedan od najboljih, ali ovo je Miočićeva era

Foto: Index.hr

PRIJE više od 10 godina borio se s Mirkom Filipovićem, a prije tri godine sa Stipom Miočićem. Alistair Overeem, legendarni 38-godišnji nizozemski borac, jedan je od rijetkih koji su se imali priliku okušati i protiv naše najveće MMA legende i protiv Amerikanca podrijetlom iz zadarskog zaleđa, koji posljednjih godina uveseljava hrvatske fanove borilačkih sportova.

I dalje je itekako aktivan u oktogonu, ali između borbi puno putuje i održava seminare diljem svijeta, a jedan takav ponovno ga je doveo u Zagreb, gdje je došao povodom obilježavanja četvrte godišnjice otvaranja dvorane American Top Teama, jedine takve u Europi.

"Bio sam nekoliko puta u Zagrebu, posljednji put prije nekoliko godina, ali ne sjećam se točno kad jer zaista puno putujem. Krasan grad, ali puno mi je draži ljeti nego zimi, kad mi je tu prehladno. Uvijek se dobro provedem, dobra je hrana, dobri su ljudi, puno je navijača", rekao nam je Overeem prije samog početka seminara u ATT-ovoj dvorani.

Puno je obveza, a vremena malo, puno manje nego što ga je imao lani kad je bio u Splitu. Naišao je baš na dan utakmice Hrvatske i Rusije na Svjetskom prvenstvu pa ju je i pogledao s našim navijačima. Takva tamnoputa mrcina inače bi vjerojatno odskakala u masi, ali dobro se uklopio među turiste, a kako bi iskazao privrženost našoj reprezentaciji, utakmicu je gledao u dresu na kockice s Rakitićevim prezimenom na leđima.

Navijao za Hrvatsku u Rakitićevu dresu: "Pogodio sam s odabirom"

"Kupio sam dres da mogu utakmicu pogledati u njemu. Nisam tražio baš Rakitićev, ne znam hrvatske igrače, ali bio je jedan od najboljih na utakmici, što znači da sam pogodio s odabirom. Bio je to baš dobar dan."

U Zagreb je ovaj put stigao zbog American Top Teama, ali nema nikakvih poveznica s njima, štoviše.

"Zapravo su mi rivali. Pobjeđivao sam nekoliko njihovih boraca, posljednji put Juniora dos Santosa, tako da su mi zapravo neprijatelji", nasmijao se Overeem.

No contest protiv Crop Copa i poraz od Miočića

Pobjeda protiv JDS-a bila mu je jubilarna 40. u profesionalnoj MMA karijeri, a sad je na 45, uz 17 poraza. Pobjeđivao je i druga velika imena, poput Fabricija Werduma, Marka Hunta, Brocka Lesnara, Franka Mira ili Roya Nelsona, ali protiv Hrvata nije imao uspjeha.

Protiv Cro Copa je imao jedini "no contest" u karijeri kad je borba u Saitami pod okriljem organizacije Dream prekinuta jer je Mirka dvaput udario koljenom u međunožje. Miočić ga je pak 2016. nokautirao u prvoj rundi i tako prvi put obranio teškaški naslov. No Overeem nije želio otkriti tko mu je od njih dvojice bio teži suparnik.

"Ne možeš baš uspoređivati borce, jer dolaze iz drugih era. Mirko je bio jedan od najboljih na svijetu u prošlom desetljeću, ali ova era pripada Stipi. Teškaška divizija je najteža u UFC-u. Obojica su izvrsni borci koji puno znače ovom sportu i obojica za sobom imaju velika postignuća", izbjegao je konkretan odgovor.

Miočić će 17. kolovoza dobiti novu priliku za teškaški pojas, koji je lani izgubio od Daniela Cormiera. Proteklog je vikenda potvrđeno da će do revanša doći na eventu UFC 241, ali tek nakon dugačkog razdoblja u kojem je UFC šikanirao svojeg rekordera po broju uzastopnih uspješnih obrana titule.

Dugo se govorilo o Cormierovoj borbi s Brockom Lesnarom, ali pregovori s kečerskom zvijezdom su propali i tek tada je Miočić ponovno dobio šansu. Zato ne čudi da se u MMA svijetu puno govori o Stipinoj marketinškoj neatraktivnosti, pogotovo zato što se Lesnarov povratak u UFC ne bi mogao objasniti nikakvim drugim razlozima osim marketinških.

"Lesnar nije za UFC, a Miočiću nisu htjeli odmah dati revanš"

"Lesnar se više ne bi trebao boriti u UFC-u. MMA nije njegov sport i mislim da se više tu neće boriti. A ne bih rekao da su Miočića ostavljali po strani zbog marketinga, nego UFC jednostavno nije želio da odmah dobije revanš, htjeli su da se prvo bori s nekim drugim", smatra Nizozemac.

Bio je prvak u Dreamu i u Strikeforceu, ali baš mu je Miočić oduzeo jedinu priliku za UFC-ov pojas. No Overeem ne dvoji da će, prije ili kasnije, dobiti novu šansu.

"Sigurno ću je dobiti, mislim da mi treba još jedna velika pobjeda za novu borbu za titulu."

Poruka mladim borcima: "Morate stalno napredovati ili će vas dostići i rastrgati, kao što su mene"

Kroz bogatu karijeru imao je mnoge uspone i padove, morao je odraditi i suspenziju zbog korištenja nedopuštenih sredstava, ali kaže da je to iza njega. Danas je puno pametniji, iskusniji i bolji borac.

"Napredovao sam u svemu, od uma do tehnike. Uvijek se moraš mijenjati i napredovati jer, ako to ne radiš, drugi će te dostići, prestići i rastrgati, kao što su mene nekoliko puta rastrgali", zaključio je Overeem.

Nije više bilo vremena, morao je početi sa seminarom i prezentacijama, nakon čega ga je čekalo i druženje s fanovima, koji su se okupili u galeriji ATT-ove dvorane. I nakon toga slijedi odlazak dalje, do nove prilike. Uvijek voli navratiti u Zagreb. Osim ako je prehladno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.