U želji da budemo dobri roditelji, često zaboravljamo biti dobri partneri

Foto: 123RF

RODITELJSTVO predstavlja velik izazov, pogotovo kada stvari ne idu uvijek onako kako ste ih vi zamislili.

S dolaskom djeteta mnogi se parovi počnu doživljavati isključivo kao roditelji, a ne više kao supružnici, partneri, prijatelji, životne ljubavi. Vidljivo je to i kroz njihovu komunikaciju koja se počinje vrtjeti isključivo oko djece, s time da i ta komunikacija s vremenom uglavnom postaje negativna. Ne zato što su mama i tata frustrirani, nego zato što se u obitelji, kako dijete raste, sve više komentiraju one neke negativne strane - što je dijete napravilo, što dijete mora napraviti, pohvale idu isključivo u smjeru djeteta.

S vremenom se majke i očevi počinju razilaziti u mišljenjima što rezultira frustracijama koje ispoljavaju pred djecom. A to je ono što dijete ne bi smjelo gledati, odnosno, to je ono što si muž i žena ne bi smjeli dozvoliti jer će te frustracije početi jako utjecati na njihov partnerski odnos.

Napunite emocionalne spremnike

Svako ljudsko biće ima emocionalni spremnik koji s vremena na vrijeme treba napuniti. Baš kao što će se vaše vozilo zaustaviti ako se rezervoar osuši, veze će također patiti ako se emocionalni spremnici ne pune redovito. Neki to također nazivaju "ljubavnim spremnikom". Svi duboko čeznemo za vezom, a kada je ta veza oslabljena ili prekinuta, naši odnosi trpe. Obratite pažnju na partnerov emocionalni spremnik i pobrinite se da se ne isprazni. Važno je poznavati partnerove osjećaje i biti u stanju prepoznati kada se osjećaju tužno, sretno, zabrinuto, frustrirano itd. Isto tako, važno je biti svjestan vlastitih emocija jer prije svega morate razumjeti sami sebe da biste mogli razumjeti jedno drugoga. 

Usredotočite se na pozitivne emocije

Usredotočujući se na ono što vam nedostaje stvara se negativno razmišljanje prema vašem partneru. Umjesto toga, usredotočite se na njihove pozitivne osobine. Umjesto da šutite o stvarima koje vas muče u vezi, iskreno razgovarajte o njima. Zatim se usredotočite na pozitivne aspekte vašeg odnosa. Ako potrošite svu svoju mentalnu energiju na ono što nije pozitivno u vezi vašeg partnera, bit će nemoguće osjećati se sretno ili zadovoljno. Zamislite da postoje samo dva kanala na televiziji, jedan koji emitira sve pozitivne emisije i drugi koji emitira samo one negativne. Ako imate naviku podešavanja na negativni kanal, ljutnja će se povećavati i možda ćete čak zaboraviti prebaciti kanal.

Poslušajte partnera i pokušajte se staviti na njegovo mjesto

Ako ste previše uzrujani da biste konstruktivno razgovarali sa svojim partnerom, odgodite razgovor za kasnije. Svoje osjećaje iznesite iskreno bez da krivite nekoga drugoga. Kada i dođe do nesuglasica, umjesto da mislite samo na sebe, pokušajte potražiti zajedničko rješenje. Nemojte napadati ili kritizirati svog partnera. Koristite pozitivne komunikacijske vještine kao što je korištenje izjava "ja" umjesto izjava "ti". Na primjer, "Osjećam se malo zatvoreno. Htjela bih da ostavimo djecu i izađemo na večeru" umjesto "Nikud me ne vodiš!". Slušajte kako biste razumjeli. To je često pogreška koju radimo tijekom sukoba. Mi formuliramo svoj protuargument prije nego što je drugi završio. 

I zapamtite, to što ćete u nekom trenutku posvetiti više pažnje svom partneru nego djetetu, ne znači da ste loš roditelj, jer na kraju dana sve što djeca žele su sretni roditelji.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.