Kada djeca prestaju rasti i kako znati kolika će biti njihova konačna visina?

Foto: Shutterstock

MOŽE biti prilično zapanjujuće gledati našu djecu kako odrastaju, i ne govorimo samo o svim stvarima koje uče vrtoglavom brzinom (osobito dok su mali). Od trenutka kada se rode čini nam se kao da svakog dana postaju sve veći i veći. Kupujemo im novu odjeću, a oni je već za nekoliko dana prerastu. Međutim, dobra je vijest što je ovo samo privremeno jer svako dijete s vremenom dosegne svoju konačnu visinu.

Postoji mnogo čimbenika koji ovdje dolaze u obzir, a genetika i je li vaše dijete dječak ili djevojčica samo su neki od njih.

Tablica rasta za dječake i djevojčice

Jedan od najvećih čimbenika u konačnoj visini vašeg djeteta je spol. Kako donosi Kids Health, djevojčice će obično imati najveći skok u rastu u dobi od 10 do 14 godina. Njihova je visina vezana uz pubertet. Nakon što dobiju prvu mjesečnicu, vjerojatno će narasti još centimetar ili dva prije nego što dosegnu konačnu visinu odrasle osobe. U prosjeku to znači da prestaju rasti oko 15. godine, no iznimke uvijek postoje.

Kod dječaka je to malo drugačije, ali pubertet također ima važnu ulogu u njihovoj konačnoj visini. Naime, njihov skok u rastu dolazi nešto kasnije nego kod djevojčica, u dobi od 12 do 15 godina, a do 16. godine dječaci obično prestaju s rastom.

Što se tiče prosječne visine, genetika (baš kao i krivulja rasta koju vaše dijete cijelo vrijeme prati) igra veliku ulogu u ovom odgovoru, ali konačna prosječna visina kod djevojčica je oko 164 centimetra, a dječaka 179 centimetara.

Iako djeca rastu različitim brzinama, mnogi roditelji brinu da im djeca rastu prebrzo ili presporo. Kako piše Kids Health, dijete koje je znatno više ili niže od svojih vršnjaka možda pati od poremećaja rasta ili endokrine bolesti zbog čega je važno razgovarati s pedijatrom ako sumnjate da nešto nije u redu. Dok vaše dijete raste, zdrava prehrana također je ključna, osobito u najranijim godinama njegova života.

"Ako imate dijete koje je bilo kronično pothranjeno u prvih šest mjeseci svog života, neurološka i tjelesna šteta je doživotna te može, između ostaloga, znatno utjecati na djetetovu visinu u kasnijoj dobi", objašnjava profesor kliničke prehrane Charles Mueller.

Možete li predvidjeti visinu svog djeteta?

Može biti teško odrediti točnu visinu koju će vaše dijete doseći u odrasloj dobi, ali postoji formula koju je liječnik Joseph Gigante podijelio za portal CafeMom i pomoću koje možete procijeniti koliko bi dijete moglo biti visoko kada završi s rastom. Riječ je o sljedećoj formuli.

Za dječake se visina oca zbroji s visinom majke, tom zbroju se doda broj 13 pa se sve zajedno podijeli s 2. Kod računanja konačne visine djevojčice stvar je slična, visini oca pribroji se visina majke, zatim se oduzme broj 13 te sve zajedno podijeli s 2.

Kako donosi Cafe Mom, ova formula samo je predviđanje koje je u većini slučajeva donijelo točne odgovore, međutim djeca su jedinstvena pa to nikako nije jedino pravilo njihove konačne visine.

Ako ste u bilo kojem trenutku ili iz bilo kojeg razloga zabrinuti zbog rasta vašeg djeteta, stručnjaci preporučuju da o svojim brigama razgovarate s pedijatrom, uostalom, zato i postoje. U međuvremenu, uživajte gledajući svoju djecu kako rastu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.