Jedan detalj gotovo sigurno pokazuje da je vaše dijete žrtva nasilja na internetu

Foto: Pexels

Više od dvije trećine djece i mladih (74%) ima profil na nekoj društvenoj mreži. Čak 41% djece u dobi od 9 do 10 godina, te 72% onih u dobi od 11 do 12 godina, priznaje da ima svoj profil, iako je minimalna dob za otvaranje računa na većini društvenih mreža 13 godina.

Djeca danas sve ranije počinju koristiti digitalne uređaje, a generacije koje odrastaju u digitalnom dobu uživaju brojne prednosti koje im internet donosi. No, uz sve te prednosti, tu su i određeni rizici. U digitalnom, baš kao i u stvarnom svijetu, mladi mogu biti izloženi različitim oblicima nasilja. Ova vrsta zlostavljanja naziva se digitalnim, online ili cyber nasiljem.

Kako prepoznati da dijete doživljava cyber nasilje?

Postoji nekoliko znakova na koje roditelji trebaju obratiti pažnju kako bi prepoznali eventualne probleme s kojima se njihovo dijete suočava na internetu.

Neobjašnjive fizičke promjene

Vrlo je važno pratiti kako se dijete ponaša i razgovarati s njim. Svakodnevno odvojite nekoliko minuta kako biste popričali s djetetom i tako primijetili eventualne psihičke ili fizičke promjene. Ako dijete iznenada smršavi ili se udeblja, važno je otvoreno razgovarati s njim i pitati ga što ga muči.

Kao i odrasli, djeca kad su pod velikim stresom često doživljavaju fizičke promjene – bilo da naglo gube ili dobivaju na težini, pokušavajući tako prikriti svoje prave osjećaje.

Nagle promjene raspoloženja

Ako je riječ o tinejdžerima, nagle promjene raspoloženja često su povezane s pubertetom. Ipak, ne biste trebali zanemariti te promjene ako traju danima i postaju sve izraženije. Česte promjene raspoloženja ili kratki, brzi odgovori, mogu biti znak da se nešto ozbiljno događa u životu vašeg djeteta.

Gubitak interesa za aktivnosti

Kad dijete počne iznenada povlačiti iz društva, izbjegavati aktivnosti koje su mu prije bile omiljene i distancirati se od vas, to može biti znak da se suočava s problemima s kojima ne zna kako se nositi.

Napuštanje društvenih mreža

Posebnu pozornost obratite na ovaj znak. U današnjem vremenu gotovo sva djeca imaju pametne telefone i profile na društvenim mrežama, pa je prilično neuobičajeno ako dijete iznenada odluči napustiti društvene mreže. Iako im ponekad samo treba pauza od interneta, svakako je važno razgovarati s djetetom i saznati pravi razlog zašto je odlučilo "nestati" s društvenih mreža.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.