Znanstvenici imaju loše vijesti za Zemljane: Evo što će se dogoditi kad Sunce umre

Screenshot: NASA

ZNANSTVENICI tvrde da napokon znaju što će se dogoditi kad Sunce umre. Već se neko vrijeme stručnjaci slažu da će Sunce umrijeti za oko 10 milijardi godina, no ono oko čega se nisu mogli dogovoriti jest kako će se to dogoditi.

Tim astronoma predvođen profesorom Albertom Zijlstrom sa Sveučilišta u Manchesteru smatra da će naše Sunce završiti u planetarnoj maglici, jer nije dovoljno veliko da eksplodira u supernovu, piše Sky News. Svoje istraživanje objavili su u časopisu Nature Astronomy.

Sunce će se, nakon što potroši sav vodik, pretvoriti u crvenog diva i povećati 250 puta. Time će uništiti Zemlju, koja će u to vrijeme biti nenastanjena, tvrde znanstvenici. Sve što će ostati nakon toga bit će svjetleći prsten međuzvjezdane prašine i plinova.

"Kad umre, zvijezda u svemir izbaci veliku količinu plina i prašine, poznatih kao plinoviti omotači, koji mogu sadržavati čak polovicu mase same zvijezde. Tako se otkriva jezgra zvijezde koja ostaje bez goriva i umire", rekao je Zijlstra i dodao da izbačeni omotač zahvaljujući jezgri može zasjati na narednih desetak tisuća godina. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.