Pogledajte kako izgleda make-up tutorijal iz 1935.: Tanke obrve, porculanski ten...

Screenshot: YouTube

PRIJE stotinu godina šminka je tek počinjala biti dio svakodnevice. Iako iz toga vremena nema videozapisa, nego samo fotografije uz pomoć umjetne inteligencije napravljen je video koji prikazuje make-up tutorijal iz tridesetih godina prošloga stoljeća.

U videu se može vidjeti slavni vizažist Maxa Factora kako kreira look koji je vladao u to vrijeme. Također vidimo načine aplikacije šminke, tadašnje tehnike i proizvode. Žene su nosile tanke obrve, gotovo potpuno počupane u obliku luka, crtale su ih olovkom, a usne su bile obojene.

Puder se kupovao u obliku sticka, tekuća maskara bila nepoznanica

Ruž je tada bio jako popularan, prodaja mu je od 1921. do 1931. narasla za 1500 posto, objavio je u to doba Daily Mail, prenosi Glamour Daze. Kozmetičke kompanije u tridesetima osmišljavaju novu teksturu - kremasta sjenila, a onda i sjajilo za usne.

Žene su svakodnevno kupovale magazine, primjerice Photoplay, koji je obvezno objavljivao razne vodiče za ljepotu. Zvijezde poput Grete Garbo, Marlene Dietrich, Joan Bennet, Mae West, Jean Harlow i Carole Lombard bile su najveći idoli.

Tražen je bio puder u obliku sticka, a za mat efekt trebalo ga je nanijeti kistom, predlagao je Factor. Ovaj je stil bio obvezan za glumice i sve ostale pred kamerama. Maskara postaje dio kompleta za šminkanje, ali kao pločica koju se nanosi uz pomoć četkice. Naime, tekuća maskara izmišljena je tek tijekom pedesetih godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.