Ovo uništava božićne uspomene: Kevin iz Sam u kući glumio u filmu Jakova Sedlara

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL/Press

DA, DA, svi znate da je Macaulay Culkin zvijezda filmova Sam u kući, no koliko vas zna da je Macaulay Culkin zvijezda i jednog filma Jakova Sedlara?

Dobro ste pročitali, popularni Kevin iz dva vjerojatno najpoznatija božićna filma na svijetu glumio je i u jednom Sedlarovom filmu iz 2004. godine, naslova Jeruzalemski sindrom.

"Nakon što u jednom napadu bombaša samoubojice u Jeruzalemu pogine njegova djevojka, Božidar odluči otputovati u Izrael i ondje potražiti odgovore na pitanja koja ga već dugo muče. U traganju za odgovorima na pitanja poput onih što može napraviti umjetnik da bi promijenio današnji svijet, kakva je svrha terorističkog djelovanja te kako svakodnevica prepuna terora i ludila utječe na umjetnike i umjetnost, glumcu traumatiziranom smrću oca kojeg su ubili komunisti pomoći će neke kolege, ali i ostali koje će susresti na svom proputovanju od Zagreba preko Jeruzalema, Pariza i New Yorka do Los Angelesa. Među ostalim razgovarat će i s glumcima Martinom Sheenom, Macaulayem Culkinom, Charlotte Rampling i Mili Avital, ali i s filozofom Alainom Finkelkrautom", sinopsis je ovog bizarnog naslova koji na IMDb-ju ima ne baš veliku ocjenu 5.2.

U filmu su uz Culkina glumili i Martin Sheen, Božidar Alić, Charlotte Rampling te Mili Avital. Uz Jakova Sedlara na režiji filma radio je i njegov sin Dominik.

Portal Screen Rant naveo je ovaj film kao jedan od 10 najgorih filmova koje je Culkin ikad snimio.

Film je sniman dvije i pol godine u Jeruzalemu, Zagrebu, Tel Avivu, New Yorku, Parizu i u Gazi. 2004. godine imao je svjetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu, gdje je čak i nagrađen nagradom za kulturu političkoga dijaloga Dijalog filma i kulture, koja je tad prvi put dodijeljena.

Kasnije je ta nagrada Sedlaru poslužila kao kontraargument nakon što je 2017. lovac na naciste Efraim Zuroff pisao zagrebačkim vijećnicima naglašavajući da Sedlaru ne bi trebala biti dodijeljena nagrada Grada Zagreba, jer on "svojim filmom Jasenovac - istina umanjuje zločine ustaškog režima te zločine u zloglasnom koncentracijskom logoru Jasenovac".

Film dijeli ime sa psihičkim poremećajem

Inače, zanimljiv je podatak da je Sedlar filmu dao ime kakvo nosi i jedan psihički poremećaj. Riječ je o poremećaju koji utječe na turiste koji posjete Jeruzalem, ali i na ljude koji ondje žive. Ljudi koji imaju ovaj sindrom identificiraju se s likovima u Bibliji i djeluju imitirajući ono što im je iz Biblije poznato.

"Jeruzalemski sindrom pogađa hodočasnike i turiste tako što im stvara dojam intenzivne svetosti nakon koje osoba pogođena ovim sindromom misli da joj se nešto značajno dogodilo. Jeruzalemski sindrom stvara iluziju spasenja duše i odmah zatim osoba koja pati od ovog sindroma osjeća potrebu učiniti svijet boljim mjestom i to gotovo mesijanski pokušava ostvariti, što može uzrokovati probleme", objasnio je jednom prilikom doktor Pesach Lichtenberg, voditelj psihijatrijskog odjela u bolnici Hercog u Jeruzalemu, koji se redovito susretao s takvim slučajevima.

Sindrom je prvi otkrio psihijatar Yair Bar El.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.