Ova objava potaknut će vas na razmišljanje: "Zadnji normalan tjedan naših života"

Foto: Neva Zganec/PIXSELL/Instagram

"PRIJE četiri godine, ovo je bio posljednji normalan tjedan naših života."

Rečenica je to koju ovih dana mnogi dijele na društvenim mrežama prisjećajući se perioda kada je krenula pandemija koronavirusa. Naime, prije točno četiri godine, 2020. godine, u ovom periodu počelo se pričati o koronavirusu kao o ozbiljnoj prijetnji, a nedugo nakon toga proglašena je i pandemija. Točno 11. ožujka 2020. godine.

Ljudi su se u komentarima počeli prisjećati tog tjedna.

"Prije četiri godine? Ajme pa to je ludost", "Od tog tjedna je sve kasnije bio samo pakao", "Kao da nisam ista osoba od tad", "Ovaj tjedan prije četiri godine bio je posljednji put kada sam se osjećala normalno", "Sjećam se tog tjedna kao da je bio jučer. Iako, moram priznati, barem sam se odmorila u karanteni", "Sjećam se da mi je bio rođendan i svijet se doslovno zatvorio. Bila sam šokirana", samo su neki od komentara.

Sjećate li se vi tog perioda? Opišite nam ga u komentarima.

Kako je sve počelo?

U siječnju 2020. godine smo prvi put čuli za novi misteriozni virus koji se pojavio u Kini, naziva SARS-CoV-2 - kako mu samo ime govori, bliski srodnik prvog virusa SARS, koji je odnio gotovo tisuću života u Kini i drugim zemljama 2002. i 2003., ali bi odnio daleko više da nije suzbijen prije nego što se nekontrolirano proširio. U veljači smo sa strepnjom gledali kako se SARS-CoV-2 širi iz Kine diljem svijeta.

Nakon nekoliko lažnih uzbuna prvi slučaj zaraze novim koronavirusom potvrđen je 25. veljače kod mladića iz Zagreba koji je prije toga bio u Italiji, na nogometnoj utakmici u Milanu. 

Manje od mjesec dana kasnije, kad je broj slučajeva počeo rasti, i u Hrvatskoj je uveden program mjera ograničenja ulaska u zemlju, kretanja unutar zemlje i zatvaranja objekata unutar zemlje, radi minimiziranja potencijalnih kontakata sa zaraženima, koji smo tada zvali karantena, koji je naknadno dobio svima nam dobro poznat engleski naziv - lockdown. Na dan kad je uveden, u Hrvatskoj je bilo ukupno 110 potvrđenih slučajeva i jedan umrli.

Za Zagrepčane tu nije bio kraj.

22. ožujka potvrdila se ona stara izreka da nesreća nikad ne dolazi sama. Snažan potres magnitude 5.5 po Richteru oštetio je u Zagrebu više od 26 tisuća građevina, od čega gotovo 10 tisuća obiteljskih kuća. Njih 1900 postalo je neuporabljivo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.