Liječnike šokirao savjet iz novina: "Ne stavljajte to u vaginu, možete umrijeti"

Foto: 123RF

ŽENSKI magazin Marie Claire stručnjaci su proglasili neodgovornim nakon što je u jednom članku objavljeno da žene mogu umetnuti peršin u vaginu kako bi potaknule menstruaciju.

U međuvremenu je članak izbrisan, no u njemu je pisalo da peršin može izazvati menstruaciju tako što omekšava vrat maternice i izjednačava hormonsku neravnotežu koja je odgađa. Kako su pisali, peršin je emenagog, supstanca koja stimulira ili povećava menstrualni tok. Uz stavljanje peršina u vaginu, Marie Claire preporučuje vježbanje te jedenje ananasa i đumbira.

"Peršin omekšava cerviks u regulira hormonske neravnoteže zbog kojih vam menstruacija može kasniti. Ako ne možete naći jelo bazirano na peršinu, ne paničarite - najučinkovitije metode su pijenje čaja od peršina te izravno umetanje biljke u vaginu", pisalo je u članku.

Stručnjaci su osudili taj savjet.

"Ne postoji nijedan dokaz o učinkovitosti tog postupka, ali je zato evidentan visok rizik od ozbiljnih posljedica, s obzirom na to da su poznati i slučajevi sa smrtnim ishodom. Savjetujem ženama da ništa ne umeću u vaginu osim ako su dobile uputu liječnika da to učine", rekla je doktorica Shazia Malik za britanski Independent.

U kolovozu prošle godine žena je preminula od septičkog šoka nakon što je u vaginu umetnula peršin.

"Peršin nije nešto što ginekolozi preporučuju. Postoji svega nekoliko stvari koje bi trebale ići u vašu rodnicu, a povrće nije jedna od njih", istaknula je doktorica Sheila Newman, dodavši da je savjet magazina Marie Claire neodgovoran.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.