Iza ovog spomenika krije se užasna priča o smrti 82 djeteta

Foto: 123RF

DRUGI svjetski rat ostao je zabilježen kao najsmrtonosniji sukob u ljudskoj povijesti. Procjenjuje se da je 50 do 85 milijuna ljudi izgubilo živote zbog suludih ideologija. Među najokrutnijim zločinima nacista jest uništenje sela Lidice na području tadašnje Čehoslovačke.

Pokolj u Lidicama bio je odmazda za smrt Reinharda Heydricha, njemačkog protektora koji je umro šest dana ranije, nakon atentata čehoslovačkih diverzanata. Odmazda koju su Lidice doživjele nezapamćena je u povijesti.

Svi odrasli muškarci u Lidicama su ubijeni, žene su odvedene u koncentracijske logore, djeca koja su izgledala kao arijevci su germanizirana, a ostala ubijena. Lidice su potpuno uništene, groblje preorano, a ribnjak zatrpan.

Razlog zbog kojeg je Hitler najtežu kaznu namijenio Lidicama jest činjenica da je jedan mladić iz sela bio pripadnik češke vojske u Engleskoj.

Ukupno su ubijena 173 muškarca, a 184 žene i 88 djece je odvedeno u logore. Od njih 82 je pogubljeno u plinskim komorama u logoru Chelmno. U selo su se vratile samo njihove brončane skulpture.

Naime, u spomen na 82 djeteta ubijena tijekom ljeta 1942. u Lidicama, koje bi se nalazile u današnjoj Češkoj, postavljena je brončana skulptura Marie Uchytilove-Kucove. Ona je bila češka kiparica i profesorica umjetnosti rođena 1924. godine. Zločin u Lidicama ju je jako pogodio te je 1969. odlučila napraviti brončanu skulpturu kako on nikad ne bi ostao zaboravljen.

Bila su joj potrebna dva desetljeća za 82 kipa djece u prirodnoj veličini. U tih 20-ak godina brojni su građani došli u njen atelje vidjeti spomenike, a prikupljan je i novac kako bi joj se olakšao rad. Nažalost, ona taj novac nikad nije vidjela. Umrla je 1989. godine, a iza nje su ostala tri brončana kipa, dok su ostali bili izrađeni od gipsa. Njen muž J. V. Hampl odlučio je nastaviti njen rad. Do 1995. godine izrađeno je 30 kipova u bronci, a posljednji je otkriven 2000. godine.

Selo nikada nije obnovljeno, a u neposrednoj blizini su sagrađene Nove Lidice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.