Hmelj u pivu kriv je za vaše muške grudi, a uzrokuje i nešto još gore

Screenshot: YouTube

SVI smo upoznati s terminom "pivska škemba", no volite li popiti hladno pivo s momcima, to bi se na vašem tijelu moglo odraziti i drukčije.

Naime, ispostavilo se kako pivo s hmeljom (India pale ale - IPA) može doprinijeti razvoju muških grudi - ili ginekomastije, kako se ta pojava službeno zove.

Kako piše The Independent, gotovo polovica muškaraca dobije muške grudi, za što su zaslužni hormoni, jednako kao dijeta i životni stil. Pivo s hmeljom sadrži fitoestrogene, spojeve koji se prirodno pojavljuju u biljkama. Ti fitoestrogeni mogu vam pomoći da zaspite noću, a mogu biti od pomoći i ženama koje prolaze kroz menopauzu.

Međutim, oni također pridonose razvoju muških grudi, ali i onome što se u američkom slengu naziva ''brewer's droop'', a referira se na mlitavost i erektilnu disfunkciju koju mnogi ljudi doživljavaju nakon što previše piju. 

Još u knjizi Sacred and Herbal Healing Beers, iz 1998. godine, travar Stephen Harrod Buhner piše kako hmelj u IPA pivu može dovesti do razvoja muških grudi. "Dugotrajna izloženost estrogenim svojstvima hmelja može dovesti do problema s održavanjem erekcije", piše. 

No tome ima pomoći. Naime, što više masnoće imate, to više estrogena proizvodite, no vježbanje znatno pojačava lučenje testosterona. Osim toga, možete smanjiti unos alkohola, šećera i prerađenih ugljikohidrata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.