Bila je ikona jugoslavenskog rocka, a umrla je sama i kao beskućnica

Screenshot: YouTube

NA DANAŠNJI dan prije 18 godina preminula je Margita Stefanović Magi, klavijaturistica grupe Ekatarina Velika te prema mnogima prva i posljednja rock heroina s područja bivše države. Imala je 43 godine.

Odlazak Crne princeze, kako su tu ikonu novog vala i rock glazbe osamdesetih prozvali obožavatelji i glazbeni kritičari, bio je tragičan - skončala je napuštena i zaboravljena od svih. Usprkos profesionalnom uspjehu, Magi se godinama borila s ovisnošću, no od svojih demona nije uspijevala pobjeći.

Pred kraj života koji je preuranjeno završio 18. rujna 2002. godine preselila se u napuštenu garažu u predgrađu Beograda gdje je živjela osamljena i napuštena od svih. Ubrzo je postala beskućnica te završila u beogradskom prihvatilištu za beskućnike. Iza nje nije ostalo ništa materijalno, ali glazbeno nasljeđe koje je ostavila nikad neće biti zaboravljeno. 

U EKV-u svirala je i stvarala do 1994., odnosno sve do smrti Mladena Mladenovića i raspada benda. I nakon toga nastavila se baviti glazbom, no njezina ovisnost o drogama eskalirala je nakon što joj je preminuo otac.

Njezin život i danas izaziva puno zanimanja, ali i podijeljena mišljenja. Dok je jedni smatraju jednom od najvećih umjetnica ovih prostora, drugi je vide tek kao ovisnicu koja je naposljetku uništila i vlastiti život. Prije dvije godine izašla je i njezina biografija pod nazivom Magi, kao da je bila nekad, a posvećen joj je i kratkometražni glazbeni film Anđeo za klavijaturom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.