Prvi put u povijesti: Žena kojoj je presađeno pet organa rodila zdravu djevojčicu

Screenshot: YouTube
 
FATEMI AL ANSARI (26) 2007. godine u Miamiju su presađeni jetra, gušterača, želudac, tanko i debelo crijevo, a unatoč silnim zdravstvenim problemima, carskim rezom 26. veljače rodila je zdravu djevojčicu u bolnici Jackson Memorial, prenosi Fox News. 
 
Ova je žena prva u svijetu koja je nakon višestruke transplantacije organa rodila, a osjećaje koji su je preplavili teško joj je opisati: "Ovo je najbolji osjećaj na svijetu", izjavila je pred okupljenim novinarima dok je držala svoje uspavano dijete. 
 
Fatemi je u dobi od devetnaest godina pronađen krvni ugrušak u arteriji koja vodi u crijeva, što je zahtijevalo transplantaciju organa. Nakon pet presađenih organa, čudo je da je zanijela i rodila zdravo dijete. "Pretražili smo svu medicinsku literaturu na svijetu kako bismo našli slučaj uspješne trudnoće unatoč pet transplantacija i to nam nije uspjelo", rekao je dr. Shalih Y. Yasin koji ju je porodio.
 
Fatema je bila prisiljena prekinuti prethodnu trudnoću, zbog čega je strahovala da više neće moći ponovno zanijeti. Ipak, ona i njezin suprug Khalifa Alhayal postali su roditelji zahvaljujući in vitro oplodnji. Njezina je trudnoća bili vrlo rizična, a konstantno ju je motrio njezin transplantacijski tim i ginekolozi u Miamiju.
 
Stručnjaci su naglasili kako je ovaj slučaj jedinstven u medicinskoj povijesti, što je dobar znak za budućnost. "Imali smo zadovoljavajuć uspjeh što se tiče preživljavanja pacijenata i njihovog vraćanja normalnom životu, međutim gotovo nitko od njih nije pokušavao imati djecu", rekao je dr. Thomas Fishbein, izvršni direktor Transplantacijskog instituta u Georgetownu. 
 
Doktori koji su radili na Fateminom slučaju tvrde kako je ona dovoljno zdrava da pokuša raditi na drugom djetetu, ukoliko to želi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.