Osvoji ulaznice za film "Drakula: Neispričana priča" i saznaj sve o jednoj od najkontroverznijih povijesnih ličnosti

Foto: PR

OD OBJAVLJIVANJA romana "Drakula" Brama Stokera 1897., jednim od najdugovječnijih književnih likova naših vremena bavili su se film, animacija, književnost i glazba, a on je i danas jednako važan kulturni fenomen kao i prije 120 godina. 

Drakula, poznat i kao Vlad III, rođen je 1431. godine u Transilvaniji, području koje je bilo na granici Otomanskog i Austro-Ugarskog carstva. Njegov otac, Vlad II, poslao je njega i njegovog mlađeg brata još kao dječake Sultanu Muradu II u Konstantinopol, gdje su proveli šest godina na vojnoj obuci janjičara.

Vlad III tako je odrastao u nemilosrdnog osvajača čija je omiljena metoda mučenja bila nabijanje na kolac, zbog čega su ga prozvali Vlad Tepeš. Budući da je njegov otac pripadao Redu Zmaja (tajnoj organizaciji kršćanskih vitezova) koji su se borili protiv muslimanskog Otomanskog carstva, Vlad II je uzeo ime "Drakul", što u prijevodu s rumunjskog otprilike znači "zmaj", odnosno "vrag".

Nakon smrti oca, Vlad III je vladao Vlaškom od 1448. do smrti 1476. I on je ušao u Red Zmaja, zbog čega je od svojih ljudi zatražio da ga zovu “Drakula”, što na rumunjskom znači "sin zmaja/vraga". Navodno je ubijen 1476. u borbi protiv Turaka, a glavu su mu odsjekli i izložili u Konstantinopolu da bi ga cijeli grad mogao vidjeti i bojati ga se.

Producent filma "Drakula: Neispričana priča", Michael De Luca, još je kao dijete želio otkriti kako se Vlad pretvorio u vampira, je li bio prvi, gdje su ostali… Na ta pitanja nije bilo odgovora, čak ni u romanu Brama Stokera. Stoga se s veseljem prihvatio rada na filmu nakon što je pročitao scenarij koji počinje stvarnom životnom pričom o stvarnoj povijesnoj ličnosti, a to je Vlad III od Vlaške, poznat i kao Vlad Tepeš ("Princ koji nabija na kolac").

Pripreme su trajale nekoliko godina, a prije nego je priča došla na veliko platno odrađeno je opsežno i nimalo lako istraživanje. Jednako je teško bilo pronaći i dovoljno karizmatičnog glumca koji će dati potpuno novu snagu dobro poznatom liku. Potraga je završena kada je izabran Luke Evans, Velšanin koji nas je sve osvojio u "Hobitu".

Radnja filma smještena je u 1462. godinu kada Transilvanija uživa u duljem razdoblju mira, vođena pravednim i poštenim Vladom III, Princem od Vlaške, i njegovom hrabrom suprugom Mirenom.  

U priču je upleten i Master Vampire, lik kojega ne biste očekivali pronaći u XV. stoljeću. On vodi igru. Dok ga Vlad traži, nije ni svjestan u što se uvalio…

Film igra od 2. listopada u svim CineStar kinima, a 3x2 besplatne ulaznice idu čitateljima koji najbrže točno odgovore na sljedeće pitanje:

Što na rumunjskom jeziku znači riječ "DRAKUL"?

Vaš odgovor te osobne podatke (ime, prezime i broj telefona) kao i ime CineStar kina u kojem želite pogledati film, šaljite na e-mail index.nagrada@gmail.com s naslovom "Drakula: Neispričana priča".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.