Dodjela Oscara 2013.: "Argo" proglašen najboljim filmom

Foto: AFP

NOVA TV ove je godine hrabro ušla u prijenos dodjele Oscara, pothvat koji se za mnoge pokazao kao nemoguća misija, a njihov je zaključak da naglasak ovog puta valja prebaciti na crveni tepih pa su studio ispunili gomilom gostiju koji su preko dva sata bezidejno trkeljali o tome kako je tko odjeven i tko im je najdraži.

Naravno, nitko ne kaže da odjevne kombinacije s crvenog tepiha nisu neizostavni dio večeri, ali ispuniti studio modnim stručnjacima koji nemaju što reći o modi, a još manje o filmu ili samoj dodjeli -  neizdrživo je gubljenje vremena.

Izuzmemo li Nenada Korkuta, jedinog čovjeka u studiju koji je svoje prisustvo opravdao, ovaj je dio prijenosa bio kombinacija lupetanja o odjeći, tupavog iščitavanja tweetova i tobože stručnih osvrta Stefana Kapičića čiji je angažman, koliko smo mogli zaključiti iz najava voditelja, opravdan time "da je neko vrijeme proveo u Americi". Mogli smo tako čuti da je George Clooney "dobar čovjek" i da su zvijezde "dobri ljudi", a to nas je "insajdersko" opažanje uvelo u glavni dio večeri.



Seth McFarlane, voditelj dodjele, bio je pun pogodak prvenstveno za one koji vole Setha MacFarlanea, a ostali se mogu tješiti činjenicom da je svakako bolji od voditeljske kombinacije Anne Hathaway-James Franco. S druge strane, koliko god voditeljeve "too soon" šale na račun Lincolna bile isprane i iskorištene u gotovo svakom kasnonoćnom talk-showu, prevoditelji su svoj dio posla odradili pristojno i trudili se ne "ubiti" šale pokušajima duhovitosti. Naravno, kako se dodjela primicala kraju, prevoditelji su se tu i tamo znali "odmetnuti" i upustiti se u opuštene komične opaske.

Što se nominacija tiče, dominirao je "Lincoln" s 12 nominacija, "Pijev život" s 11, "Jadnici" s osam i "Argo" sa sedam.


Prvo veće iznenađenje večeri svakako je bio Oscar za najboljeg sporednog glumca koji je na kraju pripao odličnom Christophu Waltzu za "Oslobođenog Djanga", iako mnogi smatraju da je on trebao biti nominiran u kategoriji glavnog glumca. Talentirani je Austrijanac tako osvojio drugi po redu zlatni kipić, a i za njegovu prethodnu oskarovsku pobjedu također je bio zaslužan Quentin Tarantino.



Disneyjeva "Merida Hrabra" osvojila je Oscara za najbolji dugometražni animirani film što su mnogi prokomentirali kao jednu od oskarovskih nepravdi. No, nitko nije mogao osporiti zlatnog kipića za najbolji dokumentarac koji je zasluženo pripao briljantnom filmu "Searching for Sugar Man" Malika Bendjelloula i Simona Chinna. Film je već pokupio nagrade gdje god se natjecao pa i ovo osvajanje spada u kategoriju očekivanih nagrada.

Prevelikih iznenađenja nije bilo ni u kategoriji najboljeg stranog filma gdje je Hanekeova "Ljubav" odnijela nagradu, ali i najavila da za ovaj film nema šanse u kategoriji najboljeg filma.



Anne Hathaway i njena pobjeda u kategoriji najbolje sporedne glumice nije došla kao poseban šok. Čak su joj i kladionice dale najbolju šansu, ali mnogi će reći da je Oscar možda trebao završiti u rukama Amy Adams za ulogu Peggy Dodd u filmu "The Master".

Neki će reći da je jedan od najboljih dijelova večeri nastup Adele čija je bondovska tema osvojila i Oscara za najbolju skladbu. Pjesma koju je pjevačica, navodno, napisala u automobilu na putu do studija, prema mnogima je i jedna od boljih pjesama iz filmova o tajnom agentu, ali i prva koja je osvojila zlatni kipić.

U kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija, Chris Terrio i njegov scenarij za "Argo" odnijeli su pobjedu. No, glavni je naglasak ipak bio na najboljem originalnom scenariju gdje je kipić zasluženo završio u rukama Quentina Tarantina koji je prije dodjele naglasio da se kući neće vratiti s nagradom. Bio je u krivu, ali nije zaboravio naglasiti da je ovo godina pisaca i da je konkurencija jaka.



Prva od četiri velike kategorije, ona za najboljeg redatelja, iznenadila je mnoge. Naime, najboljim je redateljem proglašen Ang Lee kojem je ovo drugi kipić, a njegov "Pijev život" pokazao se jednim od najvećih ovogodišnjih pobjednika. Mnogi su očekivali da će nagrada pripasti Spielbergu koji Oscara nije osvojio od "Spašavajući vojnika Ryana", ali neki tvrde da se u kategoriji trebao naći i Affleck čija je nominacija nepravedno izostala.



Kategorija najbolje glumice bila je prepuna izvrsnih ostvarenja. Od najmlađe (Quvenzhané Wallis) do najstarije (Emmanuelle Riva) glumice nominirane u toj kategoriji, pa sve do izvrsne Jennifer Lawrence kojoj je Oscar na posljetku i pripao, bilo je teško predvidjeti pobjednicu. Ipak, mnogi će se složiti da je u slučaju njene uloge "U dobru i zlu", Oscar završio na pravoj adresi iako je i Wallisova također mogla završiti s nagradom. 



Meryl Streep uvela nas je u kategoriju najboljeg glumca gdje je Daniel Day-Lewis bio glumac kojem su predviđali pobjedu, a na posljetku je kući odnio i trećeg Oscara. Ipak, oni koji su imali prilike vidjeti izvedbu Joaquina Phoenixa u filmu "The Master" vjeruju da je nagrada trebala pripasti njemu. Naravno, Lewis je očekivano pobijedio i iskoristio priliku kako bi se našalio, patetičnu je govoranciju sveo na minimum i na kraju nagradu posvetio svojoj majci.



Legendarni Jack Nicholson dodjelu nagrada kulerski je priveo kraju i predstavio prvu damu Michelle Obamu koja je iz Bijele kuće dala svojevrsni šlagvort za najvažniju kategoriju i pročitala pobjednika.  Iako je to malo tko očekivao, "Argo" je proglašen najboljim filmom. Redatelj Ben Affleck i sam je bio prilično iznenađen, a "Lincoln", kojem su mnogi predviđali pobjedu, na posljetku je ispao najveći gubitnik sa samo dva kipića od 12 nominacija.

Ostali pobjednici:

Najbolji kratkometražni animirani film: "Paperman" – John Kahrs

Specijalni efekti: "Pijev život" – Bill Westenhofer, Guillaume Rocheron, Erik-Jan de Boer, and Donald R. Elliott

Najbolja kamera: "Pijev život" – Claudio Miranda

Kostimografija: "Ana Karenjina" – Jacqueline Durran

Šminka: "Jadnici" – Lisa Westcott and Julie Dartnell

Kratki film: "Curfew" – Shawn Christensen

Kratki dokumentarni film: "Inocente" – Sean Fine and Andrea Nix Fine

Najbolja zvuk: "Jadnici" – Andy Nelson, Mark Paterson, and Simon Hayes

Najbolja montaža zvuka: podijeljena između "Zero Dark Thirty" i "Skyfall"

Najbolja montaža: "Argo" – William Goldenberg

Produkcijski dizajn: "Lincoln" – Rick Carter and Jim Erickson

Najbolja filmska glazba: "Pijev život" – Mychael Danna

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.