BLAGDAN Svetog Stjepana jedan je od najvažnijih dana u božićnom razdoblju. Iako mnogima na taj dan ostaje još puno hrane od prethodnih dana, u različitim dijelovima Hrvatske tradicionalno se pripremaju neka nova jela.
1. Dalmacija: Pašticada i domaći njoki
Pašticada je jedno od najpoznatijih jela Dalmacije, a nezaobilazna je na svečanom stolu. Radi se od marinirane govedine koja se dugo kuha u bogatom umaku od vina, suhih šljiva i začina. Uz nju se poslužuju domaći njoki - evo recepta.
U nekim dijelovima Dalmacije pripremaju se i jela od ribe, poput brudeta ili bakalara na bijelo, kao laganiji nastavak blagdanskog slavlja.
2. Slavonija: Sarma i pečena patka
Sarma je kraljica zimskih blagdana u Slavoniji, ali za Svetog Stjepana često se priprema pečena patka ili guska s domaćim mlincima. Uz to, nezaobilazan je kiseli kupus, dok se za desert poslužuju orahnjača i makovnjača. Recept po kojemu uvijek radimo sarmu je ovdje.
Slavonska kuhinja obiluje suhomesnatim proizvodima, pa se često poslužuju domaće kobasice, šunka i kulen.
3. Zagorje i središnja Hrvatska: Pečena purica s mlincima
Purica s mlincima tradicionalno je blagdansko jelo ovog kraja. Za predjelo se često poslužuju domaći sirevi i pršut, dok se za desert pripremaju zlevanka ili štrukli. Imamo recept za odličnu puricu - ovdje je.
4. Istra: Maneštra i domaći fuži s tartufima
Istarska maneštra - bogata juha s povrćem i suhim mesom - često se poslužuje kao uvod u svečani obrok. Glavno jelo može biti pečenje poput janjetine, ali u modernijim domovima često se poslužuju fuži s tartufima kao spoj tradicije i suvremenosti. Popularni su i deserti poput fritula i kroštula. Evo jednostavnog recepta chefa Antonija Brajkovića za tradicionalne fuže s tartufima.
5. Primorje i otoci: Bakalar na bijelo ili crveno
U primorju i na otocima, bakalar zauzima posebno mjesto na blagdanskom stolu. Priprema se na bijelo (s češnjakom i maslinovim uljem) ili na crveno (s rajčicom i krumpirima). Uz bakalar, često se poslužuje domaći kruh.
Evo jednog recepta za bakalar na crveno.
6. Lika i Gorski kotar: Kiseli kupus i pečena janjetina
Zbog hladne klime, jela u ovim krajevima su teža i zasitnija. Za desert često se pripremaju domaći uštipci ili masnica (slatki kruh). Imamo jednu moderniju verziju uštipaka - onih s čokoladom. Isprobajte recept.
7. Međimurje: Pečena patka i međimurska gibanica
Međimurci tradicionalno pripremaju pečenu patku ili gusku s restanim krumpirom, dok je za desert nezaobilazna međimurska gibanica. Slojeviti kolač s makom, orasima, sirom i jabukama simbol je blagdanske raskoši. Evo jednog recepta za međimursku gibanicu, koji smo isprobali više puta.