Planirali ste skuhati varivo, a završili s nečim što više sliči na kašu? Niste jedini. Mnogi od nas dodaju samo malo više leće, ječma ili grahorica misleći kako to neće napraviti veliku razliku, a onda se pitamo gdje je nestala sva tekućina. Ako vam se događa da žitarice "popiju" varivo, evo na što treba paziti i kako točno dozirati guste sastojke.
Leća, ječam, grah i slične namirnice mogu upiti i do tri do četiri puta više tekućine od svoje težine. Problem nastaje kad ih u varivo ubacite "odokativno“, bez preciznog doziranja. Pravilo šake kaže da je za varivo koje pripremate za 4 osobe dovoljno:
Leću nije potrebno namakati, no ječam i grah obavezno namočite barem nekoliko sati unaprijed, idealno preko noći. Ako ih koristite nenamaknute, skuhat će se neravnomjerno, a usto će tijekom kuhanja upiti veliku količinu tekućine.
Ako ste već dodali previše i varivo se pretvorilo u gustu masu - nema panike. Evo kako ga možete popraviti:
Za sljedeći put - dodajte suhe sastojke postupno, nakon što varivo već malo kuha, i uvijek ostavite prostora da kasnije zgusnete, ako bude potrebno. To je puno lakše nego pokušavati razrijediti jelo koje je već pregusto.