GODIŠNJI ODMORI se čine daleko, no za sve one kojima treba predah od brzog gradskog tempa, a ne žele duboko zaroniti u džep, tu su vikend izleti. Za mali bijeg, ali veliki odmor, sve više stanovnika metropole posjećuje kuće za odmor u okolici Zagreba koje su prava zelena oaza.
A ako na odmoru volite fino pojesti, upravo Zagrebačka županija ima gastronomsku ponudu koja bi vas mogla oduševiti. Specijaliteti ovog kraja pripremaju se od autohtonih namirnica koje stižu od polja do stola, a mi smo doznali što sve nudi gastro scena Zagrebačke županije i gdje se možete zaputiti već sljedeći vikend.
Rudarska greblica
Jedan popularni autohtoni gastronomski specijalitet ovog kraja je rudarska greblica. Radi se o slanom kolaču od tijesta punjenom kravljim sirom i dodacima poput mrkve, oraha, koprive, mladog luka ili špinata. Rudarska greblica je prošle godine postala 29. hrvatski proizvod koji ima zaštićenu oznaku zemljopisnog porijekla na razini Europske unije i prvi je zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji.
To znači da se izvorna rudarska greblica sada može proizvoditi isključivo u naselju Rude i susjednim selima blizu Samobora. Možete je isprobati u pekarnici Nikl, koja drži certifikat za njezinu proizvodnju, te na manifestaciji Dani rudarske greblice. Kad isprobate ovaj specijalitet koji se davno pripremao kao hrana za rudare, možete posjetiti i obnovljeni rudnik sv. Barbare i punog želuca uživati u istraživanju ove turističke atrakcije.
Vrbovečka pera
Još jedna slana pita s dugom tradicijom dolazi iz Vrbovca. Riječ je o vrbovečkoj peri, okrugloj piti koja se radi od dizanog tijesta i puni nadjevom od svježeg sira, vrhnja, jaja i kukuruzne krupice. Tradicionalno se peče u krušnoj peći, a zbog okruglog izgleda neki je zovu i hrvatskom pretečom pizze.
Recept za ovo jelo očuvao se zahvaljujući tradicionalnoj manifestaciji Kaj su jeli naši stari, gdje je prvi put pripremljena 1981. godine. Manifestacija se održava i danas, a ovog ljeta proslavljeno je i njezino 41. izdanje.
U Vrbovcu je 2015. osnovana i udruga Pera, koja se bori za zaštitu ovog proizvoda. Njihov projekt uskoro bi se trebao privesti kraju, a vrbovačka pera će dobiti oznaku Zajamčeno tradicionalni proizvod i postati prvi proizvod u Hrvatskoj s tom oznakom.
Plešivički copanjek
Ono što je u samoborskom kraju greblica, a u poljičkom kraju soparnik, to je u plešivičkom kraju copanjek. Riječ je o autohtonom slanom prhkom kolaču koji se priprema na obroncima Plešivice, u okolici Jastrebarskog. Ime je dobio od riječi "copati", što znači vrlo brzo i vješto mijesiti.
Tijesto se obično puni nadjevom od masti, svježeg kravljeg sira, jaja, peršina i sezonskog zelenog povrća. U proljeće je to najčešće mladi luk, a u ostatku godine se može koristiti bilo kakvo povrće, najčešće poriluk ili špinat.
U prošlosti se tijesto često punilo koprivama jer je to bio sastojak koji je bio lako dostupan u većini kućanstava. Copanjek je najbolje poslužiti uz čašu nekog od plešivičkih vina, po kojima je također poznat ovaj kraj.
Odrezak od turopoljske svinje i glasoviti turopoljski tartufi
Turopoljski kraj donosi još dva specijaliteta koja možete isprobati odvojeno, ali i u kombinaciji. Jedan je meso turopoljske svinje, koje je poznato po tipičnoj ružičastoj boji i sočnosti, a drugi su glasoviti turopoljski tartufi. Turopoljske hrastove šume su simbol cijenjenih crnih tartufa, a u Zagrebačkoj županiji možete naći ukupno 16 vrsta crnog tartufa.
U specijalitetu ovog kraja možete uživati u hvaljenom velikogoričkom restoranu Mon Ami, gdje možete isprobati beefsteak u umaku od tartufa, carpaccio od tune s crnim tartufom i slične specijalitete. Ako ne želite samo jesti već i sami doživjeti pustolovno iskustvo potrage za ovom omiljenom gastro delicijom, u turopoljskom kraju možete i to.
U lov na tartufe u turopoljskim šumama možete se uputiti tijekom cijele godine, a dobra vijest je da se uskoro približava i sezona skupocjenog bijelog tartufa. Nakon uspješnog lova i uživanja u mirisu i okusu ove gastro poslastice, ovaj vikend bijeg možete zaokružiti i u nekoj od kuća za odmor nedaleko od Zagreba.
Bele kobase i vankuši
Ako se zaputite u Ivanić-Grad i okolicu, autohtona jela koja ćete htjeti probati su vankuši i bele kobase. Oba ova specijaliteta nastala su u neka prošla, siromašnija vremena i pripremala su se od namirnica koje su svi imali u kućanstvu.
Bele kobase (negdje ih zovu i bele devenice) su kobasice s nadjevom od mesa, kukuruznog brašna i začina. Lagano su dimljene i kuhane pa se mogu jesti samo narezane, a mogu se i dodatno kuhati ili pržiti.
Vankuši (vanjkuši) su tipična tradicionalna peciva u moslavačkom kraju, a zbog oblika još ih nazivaju jastuci. Pripremaju se od tijesta od bijelog brašna kakvo koristimo i za štrukle ili kruh, s punjenjem od svježeg kravljeg sira, jaja i kukuruznog brašna. Nakon pečenja mogu se jesti odmah, a mogu se i pofuriti vodom poput mlinaca ili ih možete jesti prelivene vrhnjem ili maslacem.
Kotlovina
Još jedan tradicionalni specijalitet iz okolice Zagreba je kotlovina. Često se uz Zagorje i Prigorje priprema i u Međimurju i Podravini, najčešće u dvorištima ili drugdje na otvorenom. Kotlovina je naziv jela, ali i postupak pripreme hrane u velikom plitkom željeznom tanjuru koji se stavlja iznad vatre.
U njemu se kuhaju razne vrste mesa i povrća i podlijevaju vodom ili vinom, a kažu da je čar kotlovine upravo u tome što se krčka satima pa ljudi uživaju u druženju dok čekaju da ovaj sočni, tradicionalni specijalitet bude spreman za jelo.
Ako su vam tijekom čitanja ovih redaka potekle sline, kotlovinu u ovom kraju možete kušati u hotelu Princess u Jastrebarskom i uvjeriti se zašto je to gastro specijalitet koji nikad ne gubi na popularnosti.
Od polja do stola… do kuća za odmor
U svim ovim gastro specijalitetima možete uživati znajući da se pripremaju od domaćih namirnica koje stižu izravno od polja do stola. Zeleni prsten oko Zagreba je poznat po očuvanoj prirodi i ekološkoj proizvodnji, pa namirnice ne prolaze veliku kilometražu i ne pakiraju se u plastiku, već stižu izravno s polja.
Upravo u Zagrebačkoj županiji, točnije u Dubravi, nalazi se i imanje Davida Pejića, koji je proglašen najboljim europskim ekološkim poljoprivrednikom. Njegovo imanje je najstarije ekološko imanje u Hrvatskoj i simbol ekološke poljoprivrede i kvalitete namirnica ovog kraja.
A nakon uživanja u dobroj hrani i vinu, ima li što bolje od predaha u zelenilu i seoskoj idili?! Inspiraciju za savršeni mali bijeg iz grada možete potražiti u zagrebačkom zelenom prstenu i otkriti kuće za odmor u blizini Zagreba. Zaputite se u neku od modernih koliba okruženih šumom i uživajte u bijegu iz rutine i zasluženom odmoru, miru i slobodi.
Sadržaj donose Index i Turistička zajednica Zagrebačke županije u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.