Za ovaj kolač svi na Fejsu govore da je pravo savršenstvo, imamo recept

Foto: Lidija Vulić-Ćurić

SUBOTA je savršen dan za zasladiti se nekim kolačem, a ako nemate ideja što peći, pronašli smo super recept za Julišku, tradicionalni i starinski kolač koji svi toliko vole.

>> Recept za Lidijinu Julišku

U Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? naša je čitateljica Lidija Vulić-Ćurić podijelila svoj recept za Julišku s jastučićima, a stotine ljudi oduševljene su i govore da će idući put ovaj kolač raditi po njezinom receptu. 

"Prekrasno, moj omiljeni kolač", "Divna je", "Savršenstvo", "Prekrasno izgleda, sljedeći put radim prema Vašem receptu, zaslužili ste čistu desetku", samo su neki od komentara, a recept možete pronaći u nastavku.

Za biskvit će vam biti potrebno:

  • 7 jaja
  • 200 g šećera
  • 150 g mljevenih oraha ili lješnjaka
  • 150 g čokolade u prahu
  • 1 žlica kakaa
  • 1 prašak za pecivo.

Za kremu će vam trebati:

  • 500 ml mlijeka
  • 5 žlica oštrog brašna
  • 2 žlice gustina
  • 1 vanilin šećer
  • malo ruma po želji
  • 150 g šećera
  • 200 g maslaca.

Od dodatnih sastojaka trebat će vam još i dva lista lisnatog tijesta.

Za početak napravite biskvit. Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa od bjelanjaka napravite snijeg u koji ćete lagano dodavati šećer, a zatim u tu smjesu lagano umiješati žumanjke i sve ostale sastojke - mljevene orahe ili lješnjake, čokoladu u prahu, kakao i prašak za pecivo.

Zatim uzmite jedan list lisnatog tijesta, stavite ga u kalup za pečenje kolača i pecite desetak minuta na 180 stupnjeva. Kada se ispeče, na njega stavite smjesu za biskvit pa sve zajedno pecite otprilike 30 minuta na 180 stupnjeva. Dok se peče, skuhajte kremu od svih sastojaka, a kada se krema ohladi, u nju umiješajte i maslac.

Još jedan list lisnatog tijesta trebat će vam za gornji dio - lagano ga zarežite na kocke i tako ispecite (desetak minuta na 180 stupnjeva). Biskvit tada premažite kremom, a na kremu stavite drugi dio lisnatog tijesta i po želji ga posipajte šećerom u prahu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.