SMASH burger je pljeskavica koja se pravi tako da se mljevena junetina lopaticom zgnječi, odnosno pritisne na roštilju ili tavi. "Lomljenje" mesa rezultira hrskavošću izvanai, a sočnošću iznutra, gdje se zadržavaju svi sokovi i okus.
Izvana hrskav, iznutra presočan
Nekoliko čimbenika može utjecati na okus hamburgera. Najvažniji je vrsta mesa koja se koristi. Mljevena junetina koja je 80/20 (80% nemasno, 20% masnoća) rezultirat će sočnijim burgerom od onog od 90/10 (90% nemasno, 10% masnoća). Masnoća je, dakle, ključ.
Bitno je i mljevenje mesa. Grublje mljevenje rezultirat će ukusnijim hamburgerom, ali je i veća vjerojatnost da će se raspasti na roštilju ili tavi kod okretanja. Ako koristite manje masno mljeveno meso, razmislite o finijem mljevenju - manje masnoće je jednako manje vezivosti.
I sam način na koji pečete meso utječe na njegov okus. Za sočne burgere s mirisom roštilja pokušajte ih peći na žaru na jakoj vatri. Ako više volite meso blažeg okusa, pecite ih polako na nižoj temperaturi.
@davikinglive ¿Como se hace una smash burger? En Milwaauke, Madrid #burger #smashburger ♬ sonido original - DAVIKING
Gdje ga naći u Zagrebu?
Jedan sočni primjerak smash burgera pronašli smo na Burger Festivalu, koji se upravo održava u Zagrebu na Trgu Franje Tuđmana. Do nedjelje, koliko festival traje, u kućici Cheesy Burger možete pronaći najslasniji teleći smash prepun cheddar sira i njihovog tajnog umaka.
>> Počeo je najveći Burger Festival do sada, ovdje je sve što ondje možete naći