LJUTI ili blagi, od kuhanih ili pečenih paprika, s dodatkom patlidžana ili bez njega - kakav god da je, složit ćemo se da je ajvar jedna od najboljih stvari na ovim prostorima. Mnogi su svoje teglice domaćeg ajvara već pripremili, a ako još niste, sada je pravo vrijeme.
>> Ajvar veličanstveni - kako ga pripremiti, postoji li krivi i pravi način i zašto ne?
Natjecanje za najbolji domaći ajvar
A oni koji smatraju da imaju najbolju recepturu za pripremu domaćeg ajvara, mogu se prijaviti na natjecanje za najbolji ajvar, koje će se održati u subotu, 5. listopada, u Lipiku povodom Ajvarfesta, festivala domaćeg ajvara.
Natjecanje počinje u 10 sati, kad natjecatelji kreću s pripremom ajvara na razne načine, od pečenja i čišćenja do kuhanja, a na Ajvarfestu slavit će se tradicija pripreme ovog popularnog balkanskog specijaliteta, koji savršeno ide uz jela poput ćevapa ili kobasica.
Domaći ajvari koje pripreme sudionici bit će ocijenjeni u 15 sati, a pobjednici će biti proglašeni u 17 sati. Vrijedi napomenuti i da Grad Lipik osigurava glavne namirnice za pripremu ajvara - paprike i patlidžane.
Priprema najveće kajgane i fišijada
A osim natjecanja u pripremi ajvara, posjetitelji će moći uživati u glazbenom programu, ali i degustaciji svježe pripremljenih ajvara. Uz to, ove će se godine u sklopu manifestacije održati i 3. Slavonski doručak s najvećom kajganom, koja se odlično slaže uz ajvar.
Također, isti će dan biti organiziran veliki jesenski sajam proizvoda, kao i 18. Fišijada, u kojoj će natjecatelji od 13 sati pripremati fiš-paprikaš. Proglašenje pobjednika bit će u 17:30, a svi će posjetitelji ovaj specijalitet moći kušati besplatno.