SVI koji će u svibnju biti na Cresu neće se dosađivati. Našli smo tri događanja kroz mjesec, a ima svega - od tura po maslinicima i pčelinjim oazama do uživanja u tradicionalnim slasticama uz glazbu u centru grada Cresa.
1. Tura po maslinicima (6. svibnja)
U subotu, 6. svibnja, svi zainteresirani posjetitelji mogu se priključiti vođenoj turi creskim stoljetnim maslinicima i degustaciji creskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Tura, koja će se održati na engleskom i hrvatskom jeziku, krenut će s Trga Frane Petrića (kod fontane) u 10 sati.
Nakon ture posjetitelji će sudjelovati u vođenoj degustaciji maslinovog ulja koju će održati Daniele Surdić, maslinar te poznavatelj i licencirani kušač maslinovog ulja.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres prvo je maslinovo ulje koje je u Republici Hrvatskoj zaštićeno oznakom izvornosti, a proizvodi se od autohtonih sorti maslina otoka Cresa, Šimjace i Plominke. Otok je premrežen stoljetnim maslinicima, a maslinarstvo je, uz ovčarstvo, najznačajnija grana poljoprivrede otoka.
2. Tura po pčelinjim oazama (13. svibnja)
U subotu, 13. svibnja, posjetitelji će moći ići u vođenu turu po pčelinjoj oazi uz posjet najvećem polju kadulje na svijetu. Ova vrlo zanimljiva tura započet će na Križiću (kod skretanja za mjesto Beli) s početkom u 10 sati.
Višestoljetna tradicija pčelarstva na otoku Cresu potvrđuje kako je otok pravi raj za pčele, a kada znamo da se na otoku može pronaći više od 1400 raznih vrsta samoniklog bilja, pravi je i botanički vrt.
U ovu atraktivnu turu sve zainteresirane posjetitelje povest će Mladen Dragoslavić iz Pčelarstva Dragoslavić, koji se pčelarstvom počeo baviti devedesetih godina, a tradicija pčelarstva u njegovoj obitelji traje već generacijama.
3. Slatko-glazbena poslastica (20. svibnja)
Subota, 20. svibnja, s početkom od 10 sati na glavnom gradskom trgu rezervirana je za slatko-glazbenu poslasticu. Uz degustaciju tradicionalnih slastica otoka Cresa, svi posjetitelji moći će probati i unikatnu tortu njihovih kapetana.
Slastice će pripremiti slastičarna Slastice Margareta pod vodstvom Margarete Debelić Radetić koja već dugi niz godina čuva tradicionalne recepte creskih nona. Za glazbeni dio bit će zadužen jazz trio u sastavu Jelena Brnelić (vokal), Franjo Črnjarić (saksofon) i Filip Flego (gitara).