Suzana Doroški u slovenskoj pizzeriji Valerie priprema doslovno savršene napoletane

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na Hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu koji vas danas vodi u Sloveniju.

NAKON obilaska ljubljanskog Adventa i poprilično sadržajnog vikenda u Sloveniji, odlučili smo za sam kraj otići na ručak u pizzeriju Valerie. Iako smo igrom slučaja parkirali doslovno ispred samog ulaza u Gostilnicu 5-6 kg koja se već dugo nalazi na mojoj listi želja, ipak smo se odlučili za osam kilometara udaljenu pizzeriju Valerie.

Glavni mi je motiv bila informacija kako je za pizzu u Valerieji zadužena Suzana Doroški, jedna od najpoznatijih pizza majstorica u regiji, licencirana instruktorica, članica udruge APG (Associazione Pizzaioli Garganici) i osvajačica mnogih priznanja. Suzana je nedavno gostovala u zagrebačkom Franko'su kao prva gošća u sklopu projekta gostovanja poznatih inozemnih pizza majstora.

Valerie se nalazi na adresi Dolenska cesta 361, nekih desetak minuta vožnje od centra Ljubljane, a nakon problema s iscrpljujućim traženjem parkinga po gradu, razveselilo nas je to što Valerie ima veliki parking za svoje goste.

Naš izbor: Mortadella i Bresaola

Sjeli smo u jednu od nekoliko lijepo uređenih prostorija, a izabrali smo onu u kojoj se nalazila velika krušna peć i pult na kojem je pizze pripremala upravo Suzana Doroški. Valerie u ponudi ima deset pizza, a mi smo izabrali Mortadellu i Bresaolu.

Iako sam već pomalo dosadan sa svojim odabirom pizze s mortadelom i pistacijom, jednostavno mi je teško naručiti bilo koju drugu pizzu ako je moja omiljena u ponudi. Neke od najboljih sam pizza s mortadelom pojeo u bečkom Via Toledu, napuljskom 10 Diego Vitaglianu i zagrebačkom Al Denteu.

Ova koju u svojoj ponudi ima Valerie definitivno je bolja od svih navedenih. Naime, Suzana pravi savršene moderne napoletanske pizze. Doslovno savršene. Ako se pitate kakve su to moderne napoletanske pizze koje se često nazivaju i suvremenim, i u čemu je razlika u odnosu na klasičnu tradicionalnu napoletanu, onda je to definitivno puno deblji, uzdignuti i napuhani rub.

Takve se pizze obično u ponudi nazivaju canotto ili contemporanea, a priprema tijesta za takve je pizze nešto teža i složenija. Sa samim se tijestom mora puno pažljivije postupati, moglo bi se reći nježno, kako bi se sačuvala fina tekstura te kako bi se već spomenuti rubovi tijekom pečenja adekvatno uzdignuli te ostali prozračni i hrskavi.

Upravo smo u takvim pizzama uživali. Tijesto mekano, u sredini tanko, a rubovi izrazito veliki, napuhani, hrskavi i prozračni. Sastojci su dobro usklađeni i kvalitetni te su se sočni nadjevi pokazali kao odlična pratnja ovom savršenom tijestu. Usudio bih se reći kako su ovo možda i najbolje pizze koje smo probali do sada.

Cijene slične zagrebačkima

Cijene se kreću od 9.50 eura za Margheritu do 14 eura za Bellu i Bresaolu. Bella je pizza s pancetom i naribanim svježim tartufima dok su glavni sastojci Bresaole, osim bresaole, sušena rajčica i mladi špinat.

Ono što me je osim izgleda i kvalitete pizze podsjetilo na bečki Via Toledo je i jelovnik u kojem se uz svaku pizzu nalazi i preporuka za pivo ili vino koje najbolje idu uz određenu pizzu. Iako smo nekoliko puta do sada posjetili Verace i Pop's, odlične ljubljanske pizzerije koje se nalaze na europskim TOP 50 listama, Valerie je, što se tiče pizze, definitivno postala naš ljubljanski broj jedan.

Iako se ne nalazi u centru grada, isplati se žrtvovati desetak minuta vožnje i posjetiti ovu lijepo uređenu pizzeriju, prostranog i skladno uređenog interijera s velikim vlastitim parkingom. Naravno, glavni je adut simpatična i iskusna pizza majstorica koja na najbolji mogući način svoje znanje, iskustvo, entuzijazam i ljubav prema pizzi prenosi na vrhunske napoletane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.