SVI se (rado) sjećamo nekih proizvoda koji su nam obilježili djetinjstvo i koji su nam i danas urezani u pamćenje. Jedan takav proizvod su voćni sirupi od kojih se rade sokovi, koji su bili (i još uvijek jestu) dio gotovo svake kuhinje. No, u posljednje vrijeme sve više preispitujemo što se to zapravo nalazi u nekim uobičajenim proizvodima, pa smo se isto to zapitali i za ovaj kuhinjski klasik.
Većina sirupa koje nalazimo na policama trgovina zapravo su mješavina vode, šećera, aroma i boja, s vrlo malim udjelom stvarnog voća - ako ga uopće ima. Iako etiketa često prikazuje sočne plodove i piše "okus jagode“ ili "okus naranče“, ono što daje aromu obično su umjetne arome - kemijski spojevi koji repliciraju miris i okus pravog voća.
U deklaraciji ćete često naići na izraze poput "prirodna aroma“ ili "voćni ekstrakt“, no to ne znači da u sirupu ima istinskog voćnog soka. Voćni udio u takvim proizvodima zna biti manji od 1%, a ponekad ga nema uopće.
Ono što prevladava je šećer - u obliku bijelog šećera, glukozno-fruktoznog sirupa ili oboje, što sirup čini izuzetno kaloričnim. U jednoj čaši razrijeđenog napitka lako možete unijeti i do 4-6 žličica šećera, ovisno o omjeru.
Osim šećera i aroma, industrijski sirupi često sadrže i umjetna bojila, poput tartrazina ili azorubina, koji se koriste kako bi napitak izgledao što voćnije. Ova bojila su zakonski dopuštena, ali kod osjetljivih osoba, osobito djece - mogu izazvati reakcije poput hiperaktivnosti ili probavnih smetnji.
Konzervansi poput natrijevog benzoata ili kalijevog sorbata pomažu sirupu da traje mjesecima nakon otvaranja, ali dodaju još jednu kemijsku komponentu u već prilično sintetičan napitak.
U nekim "zdravijim“ varijantama sirupa dodaju se i vitamini, najčešće C i B skupine, kako bi se ostavio dojam nutritivne vrijednosti. Ipak, količine su male i uglavnom ne nadoknađuju ono što je u sirupu izgubljeno - a to je stvarna kvaliteta.
Ukratko: sirup koji miješamo s vodom nije ni voćni sok ni prirodan napitak, već slatka aromatizirana tekućina s dugim rokom trajanja i kratkim popisom korisnih sastojaka. Ako ga pijete povremeno, nije problem -ali ako vam je to redoviti izvor "vode", možda je vrijeme da preispitate naviku. Jer ono što izgleda kao voće, često to uopće nije.