Što pojesti u Pirovcu? Vjerovali ili ne, ondje se peku odlične napoletane

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu i danas vas vodi u Pirovac.

Drugi dan dugo planiranog produženog vikenda, nakon što smo posjetili zadarsku pizzeriju Congo i uživali u nestvarno lijepom vremenu, zaputili smo se u Pirovac na ručak u pizzeriju Barezze. Motiv je bio isti kao i za zadarski Congo.

Tijekom Caputo Cupa, koji se ove godine održao početkom svibnja u Murteru, upoznao sam Mateu Barić, pizza majstoricu iz Pirovca. Tada sam Barezze stavio na svoju listu želja budući da je Matea imala odličan nastup, osvojila je treće mjesto, a njena mi je pizza bila doslovno savršena.

Upravo su treće mjesto i odličan nastup Matee Barić bili potvrda novog trenda i sve većeg broja žena u profesionalnom svijetu pripreme i izrade pizza. U Osijeku su na Caputo Cupu nastupile pizza majstorice Ana Vešligaj i Ivana Pinter. Zagrebački Franko's imao je nedavno gostovanje iskusne pizza majstorice i licencirane instruktorice Suzane Doroški, koja trenutno radi u Sloveniji.

Ovo je svakako lijep i pozitivan trend budući da su donedavno uloge pizza majstora bile na neki način rezervirane pretežno za muškarce.

>> Lovac na pizze na natjecanju u Sloveniji: "Sve je više žena u svijetu pizza"

Par zamjerki za početak

U Pirovac smo stigli po prohladnom, ali sunčanom vremenu pa smo u pizzeriju Barezze otišli tek nakon kratke šetnje plažom. Tu nas je dočekalo pomalo neugodno iznenađenje i jedan od dva nedostatka koja ipak moram istaknuti. Naime, iako smo u Barezze stigli oko 14 sati, što je uobičajeno vrijeme ručka u ovim krajevima, pizze smo morali čekati više od sat i pol.

Pizze se poslužuju tek iza 15 sati, što u biti i nije neki veliki problem ako se to istakne na stranici pizzerije među ostalim korisnim informacijama. Možda smo i mi djelomično krivi budući da nismo nazvali, ali u Barezze nismo došli u prijepodnevnim satima, već poslijepodne u vrijeme ručka.

Drugi je nedostatak na neki način povezan s prvim, a radi se o tome da je u prostoriji gdje se poslužuje pizza dozvoljeno pušenje. Iako sam bivši pušač i osobno mi to ne smeta, nekako je u današnje vrijeme pomalo neprilično da se u prostoriji u kojoj se poslužuje hrana s okolnih stolova iz pepeljara vijori dim odloženih cigareta.

Oba su navedena nedostatka lako razumljiva budući da je Barezze pizzerija u Pirovcu, malom turističkom mjestu koje izvan sezone broji nešto više od tisuću stanovnika. Naravno da je Barezze morao pristati na kompromis i dozvoliti pušenje jer tijekom dana, pogotovo prijepodne, ima ulogu kafića, a ne pizzerije.

Upravo zbog svega navedenog pizza se poslužuje tek iza 15 sati. Imam nekoliko prijatelja koji su vlasnici ugostiteljskih objekata u turističkim mjestima i svi zatvaraju svoje restorene izvan sezone. Barezze radi i izvan turističke sezone i sasvim se očekivano svim sredstvima mora boriti za opstanak. Možete ili zatvoriti izvan sezone ili nastaviti s radom pa se prilagoditi navikama i potrebama gostiju kojih je puno manje nego tijekom ljetnih mjeseci.

Odlične napoletane

Čekanje nam nije teško palo, a raspoloženje nam se popravilo kad su nam na stol stigle odlične napoletane. Barezze u ponudi ima dvanaest pizza, a cijene se kreću od 8 eura za Marinaru do 15.20 eura za pizzu Barezze.

Za turističko mjestašce, dobru lokaciju i kvalitetne pizze ovo su očekivane i prihvatljive cijene. Izabrali smo Dalmatinu, pizzu s pršutom, rikulom i cherry rajčicama, dok je izbor druge pizze trajao malo dulje. Lomio sam se između pizze Scampi i pizze Barezze. Scampi u nadjevu imaju primamljive škampe s češnjakom u maslinovom ulju, a Barezze mortadelu s pistacijom.

Presudilo je to što je i u Barezzeu mortadela gastronomska delicija od vepra pa sam još pod dojmom od prethodnog dana ipak izabrao Barezze. Sve su pizze u Barezzeu zanimljivih kombinacija sastojaka u nadjevima, a prevladavaju takozvane morske pizze, Tonno Cipolla s tunom i češnjakom u maslinovom ulju, Cosa Nostra s inćunima, Scampi sa škampima i češnjakom te Filetti s cherry rajčicama i kaparima.

Tijesto je i izgledom i okusom pravo napoletansko. Rubovi su napuhani, prozračni i hrskavi, a sredina tanka, ali ne pretanka i prevlažna tako da se kriške mogu bez problema držati jednom rukom. Iako su sastojci u nadjevima kvalitetni i dobro ukomponirani, tijesto je glavni favorit ove pizzerije.

Pravo malo otkriće

Definitivno se radi o dobro pripremljenoj smjesi, pažljivo odrađenoj fermentaciji i vrhunskoj krušnoj peći. Bez obzira na dva mala nedostatka od kojih je jedan lako ispravljiv, a drugi razumljiv i prihvatljiv, Barezze je jako dobra pizzerija koja pravi i poslužuje vrhunsku napoletanu. Nije stoga ni čudno što trenutno na Google Mapsu ima vrlo visokih 4.7 uz više od 400 recenzija.

Sve pohvale, naravno, idu našoj Matei zbog koje u Pirovcu možete pojesti finu i ukusnu napoletanu, a za to je uistinu trebalo imati puno entuzijazma i još više hrabrosti. S obzirom na lokaciju u samom središtu Pirovca, nedaleko od glavne plaže, pretpostavljam da tijekom ljeta u Barezzeu vlada prava ludnica.

Mi smo u finim napoletanama ipak mudro uživali izvan sezone i uobičajene turističke gužve. Pizzerija Barezze nam je, baš poput zadarskog Conga, bila još jedno pravo malo otkriće, a budući da smo dosta često u ovim krajevima, siguran sam da ovo nije bio naš zadnji posjet Barezzeu i odlazak u Pirovac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.