Spremite začinsko bilje za zimu. Ovdje smo objasnili na koje sve načine mi to radimo

Foto: Shutterstock

SVJEŽE začinsko bilje može preobraziti i najdosadniji obrok, ali ako želimo uživati u njegovim okusima i tijekom hladnijih mjeseci, morat ćemo ga na vrijeme ubrati i propisno pohraniti.

Ako uzmemo u obzir i visoku cijenu kvalitetnih začinskih mješavina i čajeva u trgovinama, sušenje vlastitog začinskog bilja dugoročno može biti puno isplativija opcija.

Sušenje na zraku

Sušenje je najlakši način očuvanja začinskog bilja. Skupite stabljike u male, opuštene vezice i  zavežite uzicom, a zatim objesite naglavačke na toplo, suho i dobro prozračeno mjesto koje nije izloženo izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Začinsko bilje s manjim listovima, poput majčine dušice, možete samo staviti sušiti na novine ili komad kartona. Za najbolje rezultate bilje treba potpuno osušiti u roku od dva do tri dana.

Sušenje u mikrovalnoj

Brža metoda od sušenja na zraku je korištenje mikrovalne pećnice. Ova je metoda također korisna u vlažnim klimatskim uvjetima gdje sušenje zrakom može biti teško osim ako nemate dehidrator. 

Stavite pojedinačne listove začinskog bilja između dva sloja papirnatog ručnika. Zatim ubacite u mikrovalnu pećnicu na jednu do tri minute. Svakih 20 sekundi rasporedite listove kako biste osigurali ravnomjerno sušenje. Začinsko bilje je suho kada je hrskavo na dodir.

Pohrana i čuvanje

Osušene listove čuvajte cijele kako bi zadržali svoj okus. Stavite ih u hermetički zatvorene staklenke s nazivom biljke i datumom pohrane. Čuvajte ih na hladnom i suhom mjestu i bit će odlični za upotrebu punih godinu dana.

Zamrzavanje bilja

Mesnate biljke kao što su bosiljak, peršin, kopar i korijander pogodne su za zamrzavanje. Blanširajte ih u kipućoj vodi nekoliko sekundi prije nego što ih premjestite u zdjelu s ledeno hladnom vodom kako biste spriječili daljnje kuhanje. Osušite između kuhinjskih ručnika, a zatim zapakirajte u označene vrećice za zamrzavanje.

Začinsko bilje u posudi za led

Posude za led su praktičan način za pohranu malih porcija smrznutog bilja koje onda lako možete koristiti tijekom kuhanja. Za zamrzavanje dodajte nasjeckano začinsko bilje u posudu za led tako da svaka kockica bude otprilike do pola puna. Nadopunite vodom i zamrznite na uobičajeni način. Nakon što se kocke zamrznu, mogu se prebaciti u vrećice i na taj način čuvati u zamrzivaču kako bi se uštedjelo na prostoru.

Smrznute mješavine

Začinsko bilje možete pomiješati s uljem pa smjesu uliti u kalupe za led i smrznuti na isti način kao i kod prethodne metode. Ovaj je način odličan i za zamrzavanje doma pripremljenog pesta. 

Biljni maslac

Još jedna zanimljiva metoda je izrada biljnog maslaca. Ostavite komadić maslaca na sobnoj temperaturi da omekša. Nasjeckajte svoje omiljene začine i zatim zgnječite stražnjom stranom vilice u maslac. Maslac zapakirajte u papir za pečenje i zatvorite krajeve. Biljni maslac pripremljen na ovaj način može se čuvati u hladnjaku do dva tjedna ili šest mjeseci u zamrzivaču.

Prijedlozi koje nudimo samo su djelić onoga što možete učiniti kako biste sačuvali ljetnu svježinu začinskog bilja i uživali u njoj tijekom cijele godine. Postoje i brojne druge metode poput konzerviranja u šećeru, pripreme biljnih vina, konzerviranja pomoću soli… ali njih ćemo istražiti nekom drugom prilikom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.