POTRAGA za dobrim roštiljem ovog nas je puta odvela u Veliku Goricu. Nakon lošeg iskustva s roštiljem u zagrebačkoj Magazinskoj kleti (o čemu smo vam pisali ovdje, u prošloj recenziji), trebalo nam je nešto što će nam popraviti dojam i vratiti vjeru u to da dobar roštilj postoji, i to po pristojnoj cijeni.
Nadali smo se da bi Pastuh, grill bistro odmah pokraj gradskog stadiona u Velikoj Gorici, na adresi Ulica Hrvatske bratske zajednice 80, mogao biti pravo mjesto - i pokazalo se da jest.
Nakon što smo se parkirali odmah ispred stadiona, dočekalo nas je nimalo pretenciozno mjesto s rustikalnom terasom, na kojoj smo odmah zauzeli jedan stol, kao i simpatičan konobar koji je brzo donio jelovnike.
Jelovnik nije opsežan, za što smo se u više navrata uvjerili da je veliki plus, i nudi uglavnom jela s roštilja na drveni ugljen, nekoliko juha za predjelo, četiri pohana jela i palačinke za desert.
Tu je klasični repertoar roštilja koji ide od mazalica, ćevapa i pljeskavica, pa do ozbiljnih mesnih plata za dvoje ili četvero. U ponudi su i ražnjići, mućkalica, punjene vješalice, uštipci, domaće kobasice i slični klasici, a cijene jela s roštilja kreću se od 7.50 za mazalice i kobasice do 13.50 eura, koliko košta punjena vješalica.
Mi smo uzeli ćevape s kajmakom, uz koje se dobije i izdašna količina luka, ajvar i kajmak (onaj pravi, mliječno-punomasni, ne industrijski), ali i jedna lepinja solidne veličine. Ćevapi su mesnati, bez previše soli, taman masni, zapečeni izvana, a sočni iznutra - baš ono što uvijek očekujete, ali rijetko dobijete.
Uz to smo naručili i uštipke punjene sirom. Lagano su pikantni, ništa previše, što nam se svidjelo, i taman su zapečeni da iznutra ostanu sočni, a izvana hrskavi. I uz njih smo dobili hrpu luka, ajvar i lepinju, a dodatan plus ide za lepinje, koje su bile savršeno sočne i na stol su nam stigle još vruće.
Sve ove dodatke koje smo nabrojali dobili smo uz glavno jelo i nismo ih morali posebno naručivati pa smo tako ćevape s lepinjom, kajmakom, ajvarom i lukom platili 8.50 eura, a uštipke s lepinjom, ajvarom i lukom 9 eura. Jedini dodatak koji smo posebno naručili bio je pekarski krumpir za 4.50 eura, a i on je bio ukusan i hrskav.
Za kraj, treba spomenuti i da Pastuh na Googleu ima više od tisuću recenzija, a ljudi uglavnom hvale upravo roštilj, porcije i pristojne cijene. Najčešća zamjerka je da prostor izgleda staro i da bi mu dobro došlo osvježenje, ali upravo u tome je i dio šarma - takva mjesta s karakterom postala su rijetkost i uvijek nas privuku više od sterilnih, generičkih interijera. Još jednom se pokazalo da je dobar roštilj najčešće tamo gdje ga ne tražite na prvu.