Pizza se ovdje dosta promijenila. Niži rubovi, vlažnija, na stol dolazi narezana

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na Hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu, a danas vas vodi u zagrebačku pizzeriju Park.

BUDUĆI da me čeka vrlo nezahvalan zadatak izrade novih popisa i novih lista s preporukama hrvatskih pizzerija, odlučio sam neke pizzerije posjetiti ponovo. Pogotovo one koje su mi se jako svidjele, a posjetio sam ih dosta davno. Općenito je izrada bilo kakvih TOP lista, popisa i preporuka poprilično nezahvalan zadatak jer se u kratkom vremenu puno toga može promijeniti, prvenstveno u pizzerijama koje prave i poslužuju napoletanu.

>> Top lista iz 2022.: Ovo je 10 najboljih pizzerija u Zagrebu

Zato sam ponovo posjetio zagrebačku pizzeriju Park. Ta mi je pizzerija prilikom prvog posjeta ostala u jako lijepom sjećanju, a dodatno mi se svidjelo to što se nalazi u kvartu u kojem sam odrastao, samo nekih par minuta hoda od mog tadašnjeg prebivališta, moje osnovne i srednje škole.

Ambijent je ostao isti, lijepo uređen interijer i domaća, opuštena i topla atmosfera. Osoblje je i ovaj put bilo izuzetno srdačno i ljubazno, a jedino što se donekle promijenilo od našeg prošlog posjeta je, pogađate, sama pizza.

Što je drukčije na pizzi?

Park pravi jako dobru napoletanu, a siguran sam kako su se pametno prilagodili tržištu i svojim stalnim gostima. Pizza je, usudio bih se kazati, tradicionalna napoletana. Prilikom prvog posjeta na stolu nam se pojavila moderna napoletana s debelim i prozračnim rubovima prekrivenim s nekoliko većih crnih balona, tipičnih za rubove takve pizze.

Ovaj nam se put vrlo brzo nakon narudžbe na stolu pojavila nešto drugačija pizza, mrvicu veća i samo neznatno debljih i izdignutih rubova. Park i izgledom i teksturom pravi napoletanu koja je puno više nalik tradicionalnoj nego modernoj napoletani.

Kad bih u igri asocijacija sa samo nekoliko riječi morao opisati pizzu koju smo naručili i s užitkom poprilično brzo pojeli, napisao bih "napoletana, vrhunska tekstura i mekano tijesto". S naglaskom na ovo "mekano".

Tijesto čak ni na rubovima nije tvrđe i hrskavo, već je mekano i jako dobre teksture. Sredina je zbog toga nešto vlažnija i dosta savitljiva kod presavijanja u kriške, ali to je baš ono što mnogi vole, a mene je podsjetilo na napuljsku L´Antica pizzeria Da Michele, pizzeriju u kojoj sam pojeo odličnu tradicionalnu napoletanu.

Pizze su sada i narezane

Park u ponudi ima dvadesetak pizza, a ako se ne varam, proširili su svoju ponudu gurmanskim pizzama. Prilikom prvog posjeta u ponudi su imali pizze nazvane po zagrebačkim kvartovima (Maksimir, Ribnjak, Tuškanac...), a sada su nam za oko zapele gurmanske pizze nazvane po hrvatskim nacionalnim parkovima.

Naručili smo Brijune i Plitvička jezera. Brijuni su moja omiljena pizza s mortadelom i pistacijom, a Plitvička jezera su pizza s bresaolom, listićima Grana Padana i matovilcem. Obje su bile vrlo sočne, kvalitetnih sastojaka u nadjevima, a dodatna je zanimljivost to što Park svoje pizze poslužuje narezane.

Iako nisam pobornik narezanih pizza, pogotovo nakon iskustva s venecijanskom pizzerijom 1000 Gourmet u kojoj su nam poslužili narezane napoletane koje su izgledale kao da ih je netko narezao motornom pilom, Park svoje napoletane poslužuje narezane na osam dijelova, ali je to uistinu jedva uočljivo. Meni je to definitivno olakšalo užitak jer pizzu jedem rukama, presavijanjem izrezane kriške po dužini na pola.

Cijene od 8 do 14 eura

Cijene se kreću od 8 eura za Margheritu do 14 eura, koliko koštaju gurmanske pizze. Skoro sve su gurmanske pizze 14 eura osim pizze Velebit, koja je jedan euro jeftinija. Pizze Park, pizze s nazivima zagrebačkih kvartova, koštaju 11 eura, osim pizze Bundek, koja je 13 eura. Klasične pizze su od osam do dvanaest eura.

Uspoređujući pizze od našeg prvog posjeta i ove sada, meni su ove puno bolje. Prvi put smo, prije nekih godinu dana, naručili Botanički vrt i Art park, pizzu s kozicama. Od svih takozvanih morskih pizza, ona s kozicama mi je uvijek prvi izbor.

Očito se s vremenom dogodila transformacija prema pizzi nešto mekšeg tijesta bez pretjerano debelih i napuhanih rubova. Sve u svemu, Park je vrhunska pizzerija koja, uz Al Dente, Bastu i L`oro di Napoli, nudi vrhunske napoletane u strogom centru grada.

Drago mi je što je moj kvart, u kojem sam prije skoro pola stoljeća u kultnoj pizzeriji Šestine pojeo svoje prve pizze, dobio odličnu pizzeriju koja se trudi držati konstantno visoku kvalitetu usluge i konzistentno dobru napoletanu.  

>> Lovac na pizze sastavio je popis svih zagrebačkih pizzerija

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.