Petra Jelenić podijelila svoj recept za najpopularnije božićne kolačiće - raspucance

Foto: Shutterstock/Facebook/Petra Jelenić

POZNATA hrvatska slastičarka Petra Jelenić na svom je Instagram profilu podijelila recept za jedne od najpopularnijih kolačića u božićno doba - čokoladne raspucance.

"Neke kolače radim samo za Božić. Raspucance na primjer. Ovaj recept je krcat svime što volim: čokoladom, narančom, bademima, konjakom… A da ni ne spominjem dramatiku prvog otvaranja pećnice - kad se počnu napuhavati i pucati… I svaki put tako - makar sam ih radila sto puta i to uvijek barem 3x smjesu - što je popriličan broj otvaranja vrata pećnice. Originalni recept je iz knjige The Professional Pastry Chef. Ja sam ga malo doradila sebi po guštu", napisala je Petra.

Sastojci

Za njene dorađene raspucance potrebno je:
190 g čokolade 60 % kakaa

40 g maslaca
korica 1 velike naranče
1/3 žličice cimeta
60 g glatkog brašna
2 g praška za pecivo - nekog dobrog iz BiO dućana
75 g mljevenih badema ili lješnjaka
2 jaja
65 g light muscovado šećera
35 g konjaka ili Grand Marnier likera

Za oblikovanje:
150 g kristal šećera -  Petra koristi smeđi šećer od šećerne trske
150 g šećera u prahu - doma mljeveni smeđi šećer

Priprema

Čokoladu i maslac otopite na pari (nemojte pregrijati, smjesa mora biti topla, ne vruća). Brašno prosijte s praškom za pecivo i umiješajte mljevene bademe. Jaja i šećer pjenasto izmiksajte, dodajte koricu naranče i cimet. Ulijte čokoladu s maslacem, miješajte da se smjesa poveže pa umiješajte suhe sastojke, a zatim konjak.

Sipajte u neku plitku posudu (Petra manji protvan obloži plastičnom folijom), pokrijte folijom i spremite u hladnjak (ili na balkon) da se dobro stisne. Najbolje preko noći. Oblikujte kuglice po 5-6 komada (male, promjera 2 cm jer se napuhnu).

Prvo uvaljajte u jedan sloj kristal šećera pa “zakopajte” u šećer u prahu. Šećera u prahu treba biti više da bi efekt raspucanog bio jači. Radite u serijama po 5-6 komada da smjesa ostane nakon kuglanja malo ljepljiva - šećer se bolje zalijepi.

Bolje ih je raditi u malo hladnijoj prostoriji jer se smjesa brzo topi / omekša, no nemojte dodavati brašna ili posipati brašnom da bi spriječili lijepljenje. Radije vadite iz hladnjaka malo po malo smjese. Pecite ih 5-6 minuta na 180 stupnjeva bez ventilatora. Moraju ostati u sredini mekani na dodir. Pazite na razmak jer se tijekom pečenja napuhnu malo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.