Ovo su europski vlakovi u kojima se super jede. Ima gulaša, šnicli, pieroga

Foto: Shutterstock

VLAKOVI već odavno nisu samo prijevozna sredstva, a mnogi europski vlakovi u svojim restoranima putnicima nude sezonske jelovnike, lokalne proizvode i razumne cijene. Samo jedan od njih je onaj vlak koji povezuje Prag s Budimpeštom, Bratislavom, Varšavom i Berlinom.

No, on nije jedini. Ako ste umorni od suhih sendviča i instant kave, ali i one dosadne hrane iz aviona, u pojedinim vlakovima koji povezuju najveće gradove Europe možete očekivati pravu gozbu, a evo i koji su to vlakovi.

Odrezak i knedle u češkim vlakovima EuroCity

Češki vlakovi EuroCity imaju vagon-restorane u kojima nude razne češke specijalitete, pa i točeno pivo. Jedan je novinar tako objavio da je na svom putovanju kušao gulaš, nakon čega je slijedila svíčková, tradicionalno češko jelo od tanko narezanog pečenog odreska s okruglicama od kruha u umaku od vrhnja. Uz to je naručio i pivo, a sva jela koštaju između 11 i 13 eura.

Juhe i štrudle u austrijskim vlakovima Railjet

Austrijski vlakovi ÖBB Railjet povezuju Beč, Salzburg i Innsbruck, a putuju i do Mađarske, Njemačke i Švicarske. Jelovnik se u njima mijenja sezonski, a zimi su aktualne juhe od špinata i dimljenog sira i goveđa juha s jetrenim okruglicama i korjenastim povrćem po cijeni od oko 6 eura.

Tu su i salate s bulgurom i povrćem ili pohanom piletinom i druga glavna jela poput tirolskog Gröstla i tople kupus salate ili svinjske šnicle, koja koštaju između 12 i 15 eura. Treba ostaviti i mjesta za desert, a ovdje se nude bečke štrudle i palačinke.

Kobasice u njemačkim vlakovima ICE

Njemački vlakovi povezuju njemačke gradove s onima u Belgiji, Austriji i Francuskoj, a mogu se pohvaliti odličnim restoranima. Jelovnici su opsežni, a za doručak se mogu naći šunka i sir, kao i razna slatka peciva, ali i jelovnik za djecu.

Glavna jela uključuju chilli con carne, varivo od leće s kobasicama i teleći fricassee, ali i kobasice s krumpirićima, a postoji čak i veganska verzija. U ponudi imaju i tradicionalni alzaški Flammkuchen od slanine i luka, a sve to možete zaliti točenim pivom.

Pierogi u poljskim vlakovima InterCity

Ako želite okusiti regionalnu hranu ove zemlje dok putujete kroz njezine krajolike, ukrcajte se u jedan od poljskih vlakova InterCity. U ponudi su juhe s poljskim kruhom, dok glavno jelo uključuje poljski svinjski kotlet i možda najpopularnije pieroge, nadjevene okruglice poslužene s mesom i mašću ili slatkim karameliziranim lukom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.