Ovo je jedna od najpopularnijih dalmatinskih slastica, a ima inačice diljem Europe

Foto: Shutterstock

KROŠTULE su jedan od onih jednostavnih deserata kojima je teško odoljeti, a zbog lako dostupnih sastojaka od davnina su bile popularne u mnogim europskim zemljama - naravno, pod nekim drugim imenom. 

Riječ je o prženom tijestu koje se obično reže u trake i oblikuje u različite oblike prije nego što se prži u dubokom ulju. Nakon prženja, kroštule se posipaju šećerom u prahu. Obično se pripremaju u posebnim prilikama - na blagdane, svadbe ili fešte, no zapravo su toliko jednostavne da bi se mogle pripremati bilo koji dan u tjednu. 

Pretpostavlja se da su nastale pod utjecajem mediteranske kuhinje i talijanskih slastica - nekoć Mletačke Republike, budući da se u Italiji nazivaju crostoli. Iako se ne zna kada su točno nastale, na našim su prostorima prisutne stoljećima, a vjerojatno su nastale u srednjem vijeku ili renesansi, kad su pržene slastice bile popularne diljem Europe, a posebno u vrijeme karnevala i poklada. 

Europske verzije kroštula

U francuskoj su to les bugnes koje su počeli pripremati seljaci u srednjom vijeku, a postojale su u dvije varijante: bugnes lyonanaises - tanko razvaljane i hrskave i bugnes moulleuses - deblje i mekše varijante, teksture nalik krafnama. 

U Italiji su to crostoli ili chiacchiere, a u nekim su regijama poznate i kao galani. U španjolskoj ih nazivaju orejas, a u Bugarskoj buhti. Recepti su se prenosili generacijama i zemljama te razvijali, pa je za pretpostaviti i da postoje brojne regionalne varijante. No u osnovi je sve to ista, jednostavna slastica od prženog tijesta. 

Potrebni sastojci za pripremu

Pripremaju se od jednostavnog tijesta od osnovnih sastojaka: 

  • brašno
  • jaja
  • maslac
  • prašak za pecivo
  • sol
  • toplo mlijeko
  • vanilija, rum, korica limuna i naranče, sok naranče
  • ulje za prženje

Kako se pripremaju

Umijesite sve sastojke, pa ostavite tijesto neka odmara sat vremena. Zatim ga razvaljajte na 1 cm debljine, režite i pržite u ulju par minuta. Cijeli recept s točnim mjerama nalazi se ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.