Otkrili smo tajne recepte za hitove s ovogodišnjeg Burger Festivala

Foto: Sandro Sklepić

DO KRAJA ovog vikenda još uvijek možete posjetiti najveći do sada Burger Festival u Zagrebu, ove godine na Trgu Franje Tuđmana. Već smo vam pisali o cijeloj ponudi i cijenama, nekim posebnim burgerima koji su nam se jako svidjeli, poput onog s džemom od borovnica te smasha s brdom cheddara, kao i o radionici na kojoj smo učili raditi plant based burgere i umake.

A sad je došao trenutak kad ćemo vam otkriti tajne recepte s trenutno najpopularnijih kućica u gradu.

Gingle Bells kokteli

Dio postave najpopularnijeg street food festivala u regiji - Burger Festivala - od samih početaka je ekipa iz Gingle Bells kućice, momci koji su svojom kreativnošću, entuzijazmom i marljivošću stekli vojsku obožavatelja.

Njihov je mojito nenadmašiv i s razlogom nadaleko poznat te ga, baš kao i Gingle Spritz koji osvaja svježinom, svakako kušajte. Ako ste već zaljubili u jedan od njihovih koktela i rado biste ga rekreirali kod kuće, iz prve ruke smo doznali kako ih radi jedna od najiskusnijih festivalskih koktel ekipa.

Gingle Spritz slažu tako da pomiješaju svježe drobljeni led iz drobilice i reducirani pire od divlje trešnje, pa to spoje s Hendricks ginom i dobro ohlađenim prossecom.

Teranino Spritz je tako dobar jer je baza najfiniji domaći teranino obogaćen ružinim sirupom i tajnim svježim dodatkom serviran u koktel čaši uz domaći dehidrirani limun.

Nakon aperitiva iz Gingle Bellsa idemo na Smokey D iz top kulinarske radionice Full Circe by Marko Palfi.

Full Circle by Marko Palfi Smokey D burger

Sastojci: brioche pecivo sa sezamom, 150 g mljevene junetine (s 20% masnoće ), ljubičasti luk, krastavci, ocat, dimljeni sir, sol, šećer, jabučni ocat, kopar, jaja, limun, senf, suncokretovo ulje, Heinz BBQ umak, Sriracha.

Mljevena junetina bi trebala imati barem 20% masnoće pa je najbolje koristiti kombinaciju vrata i potrbušine. Meso formiramo u burger od 150 g. Od vode, soli, šećera i octa zakuhamo tekućinu za kiseljenje u koju dodamo svježe krastavce i sjeckani kopar.

Za majonezu odvojimo samo žumanjke pa dodamo sol, limunov sok i malo senfa te emulziramo sa suncokretovim uljem. Na jedan žumanjak ide otprilike 100 ml ulja. Treba paziti da ulje na početku dodavanja ide u tankom mlazu dok se ne stvori emulzija. U domaću majonezu dodamo BBQ i malo spicy Srirachea i to je umak za naš burger.

Pecivo prerežemo i tostiramo, premažemo umakom pa dodajemo pečeni burger s dimljenim sirom, malo ljubičastog luka i domaćih kiselih krastavaca. Ovaj burger je idealan ako se meso može peći na otvorenoj vatri da aroma dima može doći do punog izražaja.

Zadarski Picnic Mingle and Fun također je s nama podijelio recept i to za svoj Blackie burger koji je jedan od najpopularnijih u Hrvatskoj, dvaput nagrađen na Zagreb Burger Festivalu i višestruki je pobjednik zadarskog Adventa.  

Picnic Mingle & Fun - Blackie Burger 

Zadarski gastro genijalci iz Picnic Mingle & Funa također su s nama podijelili recept i to za svoj Blackie burger koji je jedan od najpopularnijih u Hrvatskoj, dvaput nagrađen na Zagreb Burger Festivalu i višestruki je pobjednik zadarskog Adventa.  

Brioche od krumpirovog tijesta, 100% juneći burger, domaći senf-med umak, karamelizirani luk, cheddar i crumble od pancete. Brioche pecivo je poznato po svojoj mekoći, što savršeno upotpunjuje sočnost junećeg burgera. Domaći senf-med umak dodaje pikantnost, a karamelizirani luk daje slatki i bogati okus. Cheddar se topi i stvara kremasti sloj, a crumble od pancete dodaje chrunchy element koji će dodatno poboljšati okus i teksturu.

 Ako želite napraviti Blackie burger kod kuće, slijedite ova tri savjeta za najbolji rezultat:

Baza umak mora biti sočan - domaći umak poput senf-med umaka dodaje okus i pikantnost koja se savršeno slaže s burgerom. Ne bojte se eksperimentirati s različitim umacima kako biste pronašli savršenu kombinaciju za svoj ukus.

Dodajte chrunchy element - uz pancetu, možete isprobati i čips od luka, koji će dodati chrunchy element koji će poboljšati teksturu burgera. Ako želite manje masnoće, možete isprobati i kiseljene krastavce, čili papričice ili svježu salatu.

Koristite kvalitetnu pljeskavicu - kvaliteta mesa izuzetno je važna za pripremu ukusnog hamburgera. Birajte najbolje meso koje možete priuštiti, a ako imate priliku, potražite svježe meso od lokalnih proizvođača.

Donosimo vam i recept Ivana Gorete iz 4Burgersa za Original Smash burger.

4Burgers - Original Smash Burger

Sastojci: 60 g juneća pljeskavica 2x kom, cheddar sir 2 kriške, luk, iceberg salata, rajčica, pecivo.

Za početak na vrući grill stavimo 2 pljeskavice te ih utegom za Smash burgere ili špatulom stisnemo da dobijemo asimetričnu pljeskavicu. Tako je pečemo 1 minutu sa svake strane, te za kraj na svaku stavimo sir da se otopi.

Pecivo namažemo maslacem s obje strane te ih zapečemo do zlatne hrskave korice. Zatim počinjemo slagati naš burger. Stavljamo umak, meso, sir te naše topinge da bismo dobili ukusan Smash burger. Dobar tek!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.