Očekivao sam neku caku, ali... Evo kako mi je bilo u ovoj pizzeriji u Crikvenici

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.

Drugi dan vikenda koji smo zbog Adria Advent maratona proveli u Crikvenici obilježila je posjeta još jednoj vrhunskoj pizzeriji. Rijetko kada uspijemo u dva dana zaredom otkriti dvije nove vrhunske pizzerije. U subotu smo posjetili riječki advent i ponovo otvorene Pirate, a u nedjelju smo, vjerovali ili ne, otkrili vrhunsku pizzeriju u samoj Crikvenici.

>> Riječka pizzerija s hrpom loših recenzija? Morao sam provjeriti o čemu se radi

Iskreno govoreći, drugu smo pizzeriju otkrili pomalo slučajno i neplanirano. Trebali smo otići još jednom u Rijeku, ali smo tijekom kratke šetnje Crikvenicom uočili veliki restoran Sabbia. Znao sam da je Sabbia velik i popularan restoran, ali nisam znao da su u ponudu uvrstili i napoletanske pizze.

U trenutku kad smo zastali prelistati jelovnik ispred ulaza u restoran, prišao nam je srdačan konobar i rekao kako je zadnji dan velike akcije mjeseca vezane uz pizze. Cijeli su mjesec sve pizze u Sabbiji po promotivnoj cijeni od 9.90 eura. Ta informacija i pogled na pizze koje su se nalazile na okolnim stolovima promijenila je naše planove pa smo umjesto odlaska u Rijeku odlučili ostati u Crikvenici.

Odmah po ulasku shvatili smo kako je prostor doslovno ogroman. Sabbia ima dvije velike vanjske terase i dva unutrašnja restorana na dvije razine. Mi smo sjeli za stol u dijelu restorana pored kojeg se nalazi prostorija s krušnom peći. A pogled na pizze poslagane na pultu bio je dovoljan da shvatimo kako smo donijeli dobru odluku.

U ponudi je petnaestak pizza, a nas su privukle one gurmanske. Izabrali smo Vegetariana Zele O'Nilo, vegetarijansku pizzu kojoj u nadjevu dominiraju fine datterino rajčice i rukola, a druga je trebala biti O'Mortadela. Međutim, u jednom je trenutku pored našeg stola prošla konobarica s pizzom nestvarnog izgleda u čijem su se nadjevu nalazili morski plodovi, a isticale su se poluotvorene crne ljušture dagnji.

Umjesto pizze s mortadelom, pizza s morskim plodovima

Volim pizze s morskim plodovima i dok nisam otkrio pizzu s mortadelom često sam ih naručivao. Zato sam promijenio prvobitnu narudžbu i zamolio konobaricu da mi umjesto O'Mortadele donese Sabbia di Mare, pizzu s komadićima lignje, račićima, gamberima, dagnjama i ako se ne varam krakovima hobotnice.

Nadjev je sastavljen od vrhunskih plodova mora, obilan je i beskrajno sočan. Doslovno me zapuhnuo fin i intenzivan miris plodova mora kad mi se pizza pojavila na stolu. Obje su pizze moderne napoletane, mekanog tijesta tanke sredine s uzdignutim, debelim i prozračnim rubovima.

Iako se ne radi o bigi, tijesto je prošlo adekvatan i dug proces predfermentacije i fermentacije pa je i okusom i izgledom baš onakvo kakvo vrhunsko tijesto za napoletanu mora biti. Obje su pizze i izgledom i okusom savršene moderne napoletane, a moja je Sabbia di Mare jedna od najboljih gurmanskih pizza koju sam do sada probao.

Od ostalih nam je pizza pažnju privukla Bresaola di Sabbia, pizza s bresaolom kao glavnim sastojkom i velikom burratom. Cijene pizza kreću se od 11.90 eura koliko košta Margherita pa do 17.20 eura koliko je Sabbia di Mare. Mi smo naše platili 9.90 eura zbog već spomenute akcije.

Očekivao sam neku caku, ali...

Što se tiče cijena, iako znam da one uvijek izazovu lavinu ružnih komentara, s obzirom na atraktivnu lokaciju, ambijent, uslugu i kvalitetu pizze, Sabbia po mom osobnom sudu ima prihvatljive i primjerene cijene. Nisam jako dugo bio u tako prostranom i lijepo uređenom restoranu s uslužnim, srdačnim i profesionalnim osobljem.

Moram biti iskren i priznati kako sam očekivao neku caku vezanu uz promotivne cijene. Manje pizze, manju količinu nadjeva ili lošije sastojke. Ništa se od toga nije dogodilo. Pizze su vrhunske, a nadjevi obilni i sočni sastavljeni od visokokvalitetnih sastojaka. Velika pohvala za ovu akciju s promotivnim cijenama koju, koliko sam čuo, Sabbia održava dosta često. Ovo je bio vikend koji sam trebao pamtiti po istrčanom polumaratonu, a pamtit ću ga po dvije vrhunske pizzerije koje sam posjetio.

Inače, Sabbia se nalazi odmah ispred velike pješčane plaže pa pretpostavljam da je tako i dobila ime budući da sabbia na talijanskom znači pijesak.

160. kolumna i 160. istrčani polumaraton

I mala zanimljivost za kraj. Ovo je moja 160. kolumna u rubrici Lovac na pizze, a polumaraton u Crikvenici je moj 160. službeno istrčani polumaraton do sada. Brojke su se uistinu nekako nestvarno poklopile. Crikvenički polumaraton zbog loše organizacije, nažalost, više nikada neću trčati, a Sabbiju ću bez imalo dvojbe posjetiti ponovo kad me put opet odvede u Crikvenicu.

Drago mi je da je Crikvenica napokon dobila restoran, odnosno pizzeriju koja pravi vrhunske napoletanske pizze.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.