Nives priprema obroke unaprijed bez otpada u kuhinji. Objasnila nam je princip

Foto: Shutterstock/Tajni začin

NEDAVNO diplomirana mlada mama koja je ovladala pripremanjem obroka unaprijed i smanjenjem otpada u kuhinji - tako bismo mogli opisati 28-godišnju Nives koja stoji iza Instagram profila Tajni začin.

Na njezinom profilu sve je prepuno jednostavnih (i jeftinih) recepata, a s nama je podijelila kako kod nje izgleda takozvani "meal prep", odnosno pripremanje obroka unaprijed, ali i otkrila čime se sve vodi kako bi smanjila nepotreban otpad u kuhinji te da se ništa od hrane ne mora bacati, već baš naprotiv - iskoristiti.

Iako je, kao i sa svakom novom navikom, i s pripremanjem obroka unaprijed bilo teško "uloviti" ritam, Nives priznaje da ju je u početku obeshrabrilo kada sve ne bi ispalo onako kako je planirala, ali i da je brzo našla ritam koji joj odgovara pa je s nama podijelila kako se organizira.

Kuha obroke i zamrzava ih pa tako uštedi i vrijeme i novac

"Organizirala bih se da petkom obavim nabavku namirnica, a vikendom kuham (subotom ono što se zamrzava, nedjeljom ono što će biti u hladnjaku dva-tri dana). Sada kuham dva puta tjedno, srijedom i nedjeljom", otkriva Nives i dodaje da joj puno znači to što ima zamrzivač pa može zamrznuti većinu onoga što se neće pojesti.

A kako to točno izgleda cijeli proces pripremanja obroka unaprijed? Najprije se, kaže Nives, isplanira jelovnik, a ona to radi tako da pregleda kataloge trgovina u kojima najčešće kupuje, pa dobije ideje za kuhanje, a pritom i uštedi. Zatim slijedi kupovina - Nives otkriva da uglavnom obavlja veće, planirane kupovine, jer tako štedi i novac i vrijeme, a najviše vremena "otpada" upravo na kuhanje.

"Za kuhanje za cijeli tjedan mi treba jedno popodne, ali ako se sve na početku pripremi i nareže, sve ide puno brže. Kad krećem s kuhanjem, imam neki raspored - prvo zamijesim tijesto i ostavim da se diže, a za to vrijeme narežem povrće, voće i meso. Odmah pripremim lonac s vodom i ubacujem povrće i meso za temeljac. Tek tada krećem s kuhanjem umaka, variva i sličnog", ističe Nives.

Najbolja hrana za pripremiti unaprijed

Kada budu gotova, jela se zatim razdijele u zdjelice po porcijama, ohlade se pa se stave u hladnjak ili zamrzivač, a Nives otkriva i koja jela najviše voli unaprijed pripremiti, a koja su ukusna i kada ih se podgrije.

"Najdraže su mi lazanje jer se bez problema zamrzavaju. U zamrzivaču uvijek imam paniranu piletinu ili puretinu, brzo je gotovo i to svi vole. Žitarice mogu stajati u frižideru nekoliko dana, a često spremam variva, umak od mljevenog mesa te razne energetske pločice, koje mogu duže vremena stajati u frižideru i zgodan su zalogajčić za ponijeti", ističe.

Pitali smo ju i što bi savjetovala ljudima koji žele započeti s pripremanjem obroka unaprijed, a ne znaju odakle krenuti. Njezin prvi savjet je da se započne s manjim "meal prepovima", da vidite kako vam ide, a zatim da zapišete što vam se jede, koja su vam najdraža jela pa onda sve to zajedno kombinirate.

"Pazim da si u jedan "meal prep" ne stavim puno kompliciranih jela. Kad radim njoke, kiflice, peciva i slično, uvijek radim veću količinu pa zamrznem. Vremenski ne traje puno duže, a u zamrzivaču imate uvijek nešto spremno. Isto radim s varivima, grahom, punjenim paprikama, lazanjama… Zapravo nije komplicirano kako se možda čini i treba samo pokušati", zaključuje ona.

Kako smanjiti otpad u kuhinji i maksimalno iskoristiti svaku namirnicu

A osim s "meal prepovima", Nives je na "ti" i sa "zero waste" konceptom - trudi se stvarati što manje otpada u kuhinji i iskoristiti što više od svih namirnica koje joj dođu u ruku, a sve je krenulo kada je započela s pripremom obroka unaprijed i kupnjom namirnica jednom tjedno.

"Tada sam zapravo shvatila koliko smeća donesemo iz dućana, ne razmišljajući, i to baš u kuhinju. Odlučila sam početi raditi neke manje promjene i vrlo brzo sam primijetila razliku", kaže Nives i otkriva nekoliko trikova koje svatko od nas može primijeniti kako bi stvarao manje otpada u svojoj kuhinji te na taj način uštedio novac, ali i brinuo za okoliš.

"Gotovo uvijek imam svoje platnene vrećice za kupovinu, a počela sam koristiti i platnene vrećice za voće i povrće i biram kupnju u rinfuzi jer se tako izbjegne hrpa plastike. Ako ne mogu izbjeći ambalažu, biram veća pakiranja", kaže Nives koja, osim toga, pokušava smanjiti i bacanje hrane.

Osim što obroke priprema unaprijed te hranu zamrzava pa odmrzava po potrebi, od ostataka hrane radi paštete, salate, muffine i slično. "Cilj mi je iskoristiti što više od namirnice pa primjerice od lišća rotkvice radim pesto, od stabljike brokule i cvjetače juhu, od krajeva povrća i kostiju kuham temeljce", dodaje ona.

Nives je s nama podijelila i nekoliko recepata za omiljena jela koja priprema unaprijed, a osim u nastavku, neke zanimljive recepte za "meal prepove" možete pronaći i na njezinom Instagram profilu Tajni začin, na kojem svatko može naći ponešto po svom guštu.

Pečena zobena kaša

Pločice od kikirikija i kokosa

Lazanje s povrćem i mesom

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.