Nerazvikana beogradska pizzeria nas je oduševila. Hrana je top, cijene kao kod nas

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na Hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu, a danas vam piše o jednoj beogradskoj pizzeriji.

BUDUĆI da sam prije godinu i pol dana odradio svoju zadnju triatlonsku utrku u Beogradu, iskoristio sam lijepo vrijeme i slobodan vikend za odlazak na Adu Ciganliju i šetnju stazom na kojoj sam istrčao tri sedamkilometarska kruga završnog polumaratona.

Nakon lagane šetnje od Ade Ciganlije do Kule Beograd krenuli smo već pomalo gladni na pizzu u unaprijed odabranu beogradsku pizzeriju. Iako u Beogradu redovito odlazimo u tri pizzerije, Pietru, Majstor i Margaritu i Giovanni´s, ovaj smo se put odlučili za jednu novu.

Cafeteria Italiana

Prvi put sam za Pizzeriu Cafeteriu Italianu čuo na Facebook grupama u kojima zaljubljenici u pizzu dijele svoja iskustva, a u zadnjih sam mjesec dana dobio i nekoliko preporuka od prijatelja trkača koji su tijekom odlaska na utrke posjetili ovu pizzeriju u Novom Beogradu.

Malo sam se raspitao i saznao kako se ova pizzeria prvotno zvala Cafeteria Italiana, a od prije nekih godinu dana promijenila je ime u Pizzeria Cafeteria Italiana te u svoju ponudu uvrstila i velik izbor napoletanskih pizza. U pizzeriju smo stigli malo poslije 14 sati i bez obzira na velik broj gostiju, uspjeli smo dobiti slobodan stol.

Naime, netko je doslovno savršeno iskoristio prostor pa je kombinacijom većeg broja manjih stolova, dodatnim stolicama za velikim barskim pultom i separe klupama uz zidove dobio velik broj sjedećih mjesta. Prostor me svojim konceptom podsjetio na nizozemsku nNeu i bratislavski Basilico.

Ispred pizzerije se nalazi i velika terasa, a odmah u blizini je i veliko dječje igralište, što je dodatna pogodnost za obitelji s djecom. Pizzeria Cafeteria Italiana je lijepo uređena kvartovska pizzerija koja nam se svidjela već na prvi pogled. Iako poprilično gladni od duge šetnje Adom Ciganlijom, strpljivo smo proučili jelovnik, a u izboru nam je pomogla i simpatična konobarica.

Mortadela? Ne danas

Iako sam u ponudi odmah ugledao Mortazzu, moju omiljenu pizzu s mortadelom i pistacijama, naručili smo pizzu Di Karpuzi i pizzu Carni. Pizza Carni je pizza kuće koje nema u ponudi, a na nju nas je nagovorila već spomenuta konobarica i definitivno je bila u pravu kad me odgovorila od Mortazze.

Pizza Di Karpuzi uz mozzarellu, parmezan, goveđi pršut i crvene i žute cherry papričice u nadjevu ima i veliku sočnu burratu dok su glavni sastojci pizze Carne panceta i salsiccia, poznata talijanska tradicionalna kobasica. Rubovi su premazani marinadom od parmezana i bijelog luka, a mirisom i okusom dominira fini umak od bosiljka.

Bez obzira na mrvicu subjektivnosti zbog poprilične gladi nakon duge šetnje, ovo su jedne od najboljih pizza koje smo probali u zadnje vrijeme. Tijesto je moderno napoletansko s uzdignutim, debelim i prozračnim rubovima, dok je sredina tanka, mekana i poprilično namočena bogatim nadjevima.

Trokut se mora pridržavati i drugom rukom, ali se tijesto ne raspada kao što smo doživjeli u nekim drugim pizzerijama. Tijesto je vrlo ukusno i očito je prošlo dužu i adekvatnu predfermentaciju. Sve u svemu, pizze su nas oduševile i tijestom i nadjevima.

Cijene kao kod nas

Zaboravio sam to pitati, ali siguran sam kako je tijesto izuzetno visoke hidracije, puno više od uobičajenih 60 do 65 posto, te je samim time izuzetno prozračno i lagano. Meni se dodatno svidjelo to što se u ponudi nalazi i Salto, jako dobro lokalno craft pivo. Iako mi mnogi to zamjeraju, craft pivo mi je najdraže piće koje volim popiti uz dobru napoletansku pizzu.

Pizzeria Cafeteria Italiana ima u ponudi dvadesetak pizza podijeljenih u dvije kategorije, klasične i specijalne napoletane. Tu je, naravno, i pizza Carne koje nema u jelovniku, ali je definitivno pravo otkriće. Cijene se kreću od 930 dinara (7.80 eura) za Margheritu do 1790 dinara (15 eura) za najskuplju, pizzu Di Karpuzi. Većina je pizza u rasponu između 1200 i 1300 dinara, što je nekih desetak eura.

Tko je gazda?

Malo sam se raspitao i saznao kako iza ove priče stoji Damir Karpuzi, jedan od najiskusnijih pizza majstora na ovim prostorima, koji je certificirani instruktor i GPN-ov ambasador za Srbiju i regiju (Gruppo la Piccola Napoli). Damir je educirao pizza majstore i prenio im svoje veliko znanje i iskustvo.

Igrom se slučaja naš stol nalazio odmah ispod Damirove velike GPN-ove diplome istaknute na zidu pizzerije. Ono što volim naglasiti je i činjenica kako su nam pizze na stol stigle nakon samo par minuta, iako su doslovno svi stolovi bili zauzeti i u pizzeriji se nalazio velik broj gostiju.

Pizzeria Cafeteria Italiana nalazi se u A bloku Novog Beograda na adresi Uroša Martinovića 17. U kvartu u samoj blizini pizzerije ima dosta besplatnih parkirališnih mjesta. Sve u svemu, na listu vrhunskih beogradskih pizzerija dodajem i Pizzeriu Cafeteriu Italianu, u kojoj je Damir Karpuzi napravio vraški dobar posao i stvorio pizzeriju koja u ugodnom ambijentu poslužuje vrhunsku modernu napoletanu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.