Našli smo pizzeriju koja je za ekstragladne, cijene su od 6 eura naviše

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu i danas vas vodi u osječku Gondolu.

TUROBNO kišno subotnje popodne odvelo me pomalo neplanirano u osječku pizzeriju Gondola. Budući da sam nakon dugo vremena dočekao barem jedan dan vikenda bez dežurstva i obaveza, odlučio sam otići na ručak u neku od pizzerija s moje liste želja.

U igri mi je bilo nekoliko pizzerija udaljenih niti sat vremena od Osijeka, ali sam već pri pogledu kroz prozor prekriven kišnim kapima odustao i odlučio ostati u gradu te otići u jednu od osječkih pizzerija. I to u neku o kojoj do sada nisam napisao doslovno ništa.

Nakon kratkog dogovora, izbor je pao na pizzeriju Gondola u Županijskoj ulici, blizu kružnog toka. Iako sam u posljednjih desetak godina sve osječke pizzerije posjetio i po nekoliko puta, ovo je u biti ipak na neki način bio moj prvi odlazak u Gondolu. Naime, Gondola se prije nalazila na drugoj lokaciji, ne previše udaljenoj, i u potpuno drugačijem ambijentu.

A upravo je ambijent stare Gondole bio nešto po čemu sam je pamtio. Prostor je bio uređen poput klasičnog puba ili pivnice - pomalo zbijeni i nagurani veliki i masivni drveni stolovi i velike drvene klupe u toploj i domaćoj atmosferi. Novi je prostor sasvim druga priča.

U biti, čini mi se da su upravo neki od drvenih stolova iz stare pizzerije završili na vanjskoj terasi dok je zatvoreni prednji prostor uređen poprilično modernije. Prostor je velik, prozračan i uredan.

Tri veličine, preko 30 vrsta

Gondola ima velik izbor pizza, njih više od trideset, a možete izabrati jednu od tri veličine. Pizze standardne veličine (velike) koštaju u prosjeku oko osam eura, cijene se kreću od šest do devet eura i definitivno su s obzirom na kvalitetu i veličinu pizze i više nego pristupačne.

Gondola ima dosta dobru internetsku stranicu s opširnim jelovnikom, ali pazite da vas to ne zbuni budući da su cijene u samom restoranu još niže. Mi smo naručili Ravennu i Alla Carne de Pollo, koje su na internetskom meniju po osam eura, a u restoranu smo ih platili 7.96 i 7.30 eura.

I Ravenna i Alla Carne de Pollo su pizze s piletinom. Alla Carne de Polo je crvena pizza s komadićima piletine, lukom i gljivama u finom umaku od rajčice i obilnim dodatkom vrhnja. Iako na internetskom jelovniku (koji smo malo proučili prije polaska na ručak) u sastavu nije naveden luk, on je vodeći sastojak ove pizze. Mekan je, ukusan i nenametljivo dominantan.

Ravenna u nadjevu ima mozzarellu, cherry rajčice i rikolu, a privukla nas je piletina koja se na ovoj pizzi nalazi u obliku komadića pohane piletine u sezamu. Obje su pizze poprilično sočne, a meni se osobno Alla Carne de Polo puno više svidjela. Iako su nadjevi uistinu obilni i sočni, nisu previše namočili tijesto i učinili ga gnjecavim.

Tijesto je u odnosu na ono kakvo je imala stara Gondola puno bolje i izgledom i teksturom i okusom. Nisam se baš nešto raspitivao, ali pretpostavljam da Gondola koristi nula brašno koje je nešto jače i grublje od sve češće korištenog zero zero brašna.

Međutim, netko je pametno i ciljano iskoristio upravo to brašnu i napravio jako dobro tijesto. Tijesto je tanko, ne pretanko, a rubovi su nešto deblji i za razliku od modernih napoletana nemaju šupljine i mjehuriće u sebi.

Za ljubitelje "stare škole"

Međutim, bez obzira na to što rubovi nisu prozračni i zbog toga djeluju nabijeni tijestom, tijesto nije teško i žvakavo, nego je poput kakvog finog peciva koje možete jesti samo i bez nadjeva. Ovakva tijesta vole oni koji vole old school pizzu, a istovremeno se vole i dobro najesti. A upravo je to ono što treba istaknuti.

Gondola ima veliku pizzu, jako dobrog old school tijesta, s finim i sočnim nadjevima. Meni je bila i više nego taman, a moram priznati kako sam očekivao da ću u večernjim satima biti žedan te osjećati težinu u želucu. Ništa se od toga nije dogodilo.

Jedini je nedostatak nešto dulje čekanje. Naime, poput mnogih je restorana Gondola dobar dio svog poslovanja usmjerila na dostavu. Iako je restoran bio relativno prazan, dosta smo dugo čekali da nas se posluži. Nešto smo dulje čekali i da nam pizze stignu na stol.

Sve je popravio srdačni konobar koji nam se ispričao i svojim korektnim i profesionalnim pristupom poprilično popravio stvar. Ovo je problem mnogih restorana u današnje vrijeme. Nije lako organizirati rad u kuhinji ako imate velik broj narudžbi za van, a samo jednu krušnu peć i jednog pizza-majstora.

Krušnoj je peći potpuno svejedno nalazi li se u njoj pizza za van ili pizza koju čekaju gosti u restoranu. Ako prostor u krušnoj peći zauzmu pizze za dostavu, pizze restoranskih gostiju prisiljene su strpljivo čekati svoj red. Iako ovo nije neki veliki i nepopravljiv nedostatak, smatram kako gosti u restoranu ne smiju trpjeti zbog hrane koja se priprema za dostavu.

Ipak smo otišli sretni

Bez obzira na nešto dulje čekanje, Gondola je na nas ostavila dobar dojam, a rijetko ćete u današnje vrijeme naići na pizzeriju s tako pristupačnim cijenama. Primjerene cijene pića prate prihvatljive i pristupačne cijene pizza.

Izbor sokova i piva je dosta širok, iako bih ja svakako ubacio i barem jedno točeno craft pivo. Barem u Osijeku i okolici ima vrhunskih craft piva, a to je ono što većina mojih poznanika voli popiti uz dobru pizzu.

Ako volite dobru old school pizzu, želite se zaista dobro najesti po jako pristupačnim cijenama u ugodnoj i opuštenoj atmosferi, a imate dovoljno vremena i strpljenja, Gondola vas sigurno neće razočarati. U suprotnom, uvijek možete pizzu iz Gondole naručiti dostavom.

>> Ova osječka pizzerija ima dobre pizze za po desetak eura, mi imamo dva favorita

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.