Polumjesece od oraha za Božić je pripremala svaka baka, imamo prastari recept

Foto: Julijana Bakunić

POLUMJESECI ili mjeseci - svatko ih zove drugačije, no ovaj svečani kolač s orasima i čokoladom bake su pripremale isključivo za blagdane. Okusom nas odmah teleportiraju u djetinjstvo, a s obzirom na to da su blagdani sve bliže, odlučili smo se prisjetiti recepta koji je podijelila naša čitateljica.

Još za prošle blagdane ovaj smo hit recept pronašli u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?, a kolač smo i sami nedugo nakon toga napravili i ispao nam je odlično. Kombinacija oraha, jaja i čokolade nepogrešiva je i svidjet će se svima, a evo i kako se radi.

Potrebni sastojci

Mjeseci ili polumjeseci od oraha sastoje se od tijesta, preljeva i kreme, a za njih će vam trebati:

  • maslac
  • šećer
  • mljeveni orasi
  • glatko brašno
  • prašak za pecivo
  • jaja
  • šećer u prahu
  • mlijeko
  • tamna čokolada.

Kako ih pripremiti

Razdvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg i ostavite sa strane. Umutite maslac pjenasto sa šećerom pa dodajte sve ostalo, a na kraju laganim pokretima umiješajte i snijeg od bjelanjaka. Pecite na 180 stupnjeva 10 do 12 minuta, ne treba se ispeći do kraja jer ide još jednom u pećnicu.

Za preljev izmiksajte žumanjke sa šećerom u prahu i premažite preko napola pečenog tijesta pa vratite u pećnicu, koju ste smanjili na 50 stupnjeva, da se osuši. Za kremu u mlijeku zakuhajte šećer i, dok je vruće, umiješajte orahe, čokoladu i maslac i premažite to po kolaču. Posipajte mljevenim orasima i ohladite pa režite čašom da dobijete prepoznatljiv oblik.

Cijeli recept pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.